Hukuk

UKÜ 8 Mart Paneli düzenledi

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Hukuk Fakültesi ve Hukuk Kulübü tarafından “8 Mart Paneli” yoğun bir katılım ile gerçekleştirildi. 
UKÜ Çevik Uraz Merkezi, konferans salonunda düzenlenen panelde İş Kadınları Derneği Yönetim Kurulu üyesi Hatice Özalp ve CTP Milletvekili Dr. Sıla Usar İncirli, UKÜ Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi Çiçek Göçkün’ün moderatörlüğünde siyasal ve sendikal yaşam ile akademik yaşamda toplumsal cinsiyet eşitliğine dair değerlendirmelerde bulundular. 
Açılışta konuşan UKÜ Rektörü Prof. Dr. Halil Nadiri toplumların gelişmesinde, ekonomik kalkınmada ve sosyal dönüşümde kadınların katılımının hayati önem taşıdığını söyleyerek, “Kadınlar tarih boyunca toplumların her alanında önemli bir rol oynadı. Ancak hala daha pek çok alanda cinsiyet eşitliğine ulaşmak için çalışmalar yapılmalı” ifadesini kullandı. 
Kadınların başarılarını kutlarken, aynı zamanda karşılaştıkları zorlukları da unutmamamız gerektiğini söyleyen Nadiri, “Cinsiyet eşitliği için mücadelenin sürdürülmesi ve kadınların potansiyellerini tam olarak gerçekleştirebilmeleri için dünya olarak elimizden geleni yapmalıyız” dedi. 
UKÜ Hukuk Fakültesi Dekan Vekili Doç. Dr. Şölen Külahçı da açılışta, kadının toplumsal hayattaki var oluş mücadelesinin 1908 yılından bu yana devam ettiğini kaydederek, “Bu mücadelenin halen daha sürmesi bir kadın olarak içimde buruk bir yere sahip” şeklinde konuştu.  
Külahçı, 8 Mart’ın öneminin büyük olduğunu ve sadece etkinliklerle kutlanan bir gün olmaması gerektiğini anımsatarak, “8 Mart, bir var oluş mücadelesinin simgesidir. Kadının, toplumsal var oluşunun ve eşitlik arayışının bir ürünüdür” dedi. 
Etkinlikte konuşan Özalp, kadın hakları konusunda daha çok yol olduğunu belirterek, “Hem bir anne hem bir kadın hem de bir iş insanı olarak umut ederim ki hem zihinsel hem de duygusal olarak istediğimiz noktalara gelebiliriz” dedi. 
Kadınlar olarak kendi potansiyellerinin farkında olmamayı öğrendiklerini de işaret eden Özalp, “Umudum hepimizin birbirimize ışık olarak bu yolda hep beraber ilerlememizdir” temellisinde bulundu.
İncirli ise konuşmasında, Dünyanın hemen her yerinde bugün hala daha kadınların ve kız çocuklarının kadın olmaktan ötürü ayrımcılığa maruz kaldıklarını belirterek, “Her kadının şiddetten, esaretten, her türlü ayrımcılıktan uzak yaşama hakkı vardır.  Eğitimli olmak, mülk edinmek, adil ve eşit ücret kazanmak hakkı vardır” hatırlatmasında bulundu.  
Yüzyıllardır kadınların bu temel haklarına ulaşabilmek için çok büyük mücadeleler verdiklerine dikkat çeken İncirli, “Bazıları işlerini kaybetti. Bazıları ailelerini. Bazıları özgürlüklerini hatta yaşamlarını” ifadesini kullandı. İncirli, Ülviye Mithat’ın ilk Kıbrıslı Türk feminist olduğunu da söyleyerek, “1930’lu yıllarda SES gazetesinde kadınlara eşit oy hakkını savunan kadındır. İşte 8 Mart bu kadınların anısına bir saygıdır. Ve 8 Mart hala sürmekte olan direnişin adıdır” dedi.