Mühendislik

4.5G mobil ağının artıları

UKÜ’lü Akademisyen Doç. Dr. Tulgar ülkede hizmete girecek 4.5G mobil ağ hizmeti hakkında açıklamalarda bulundu

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tamer Tulgar KKTC’de hizmete girecek 4.5G hakkında açıklamalarda bulunarak, 4.5G’nin iletişim alanına yapacağı katkıları anlattı. 

KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı tarafından, 4.5G yetkilendirme belgesinin, ihaleyi kazanan firmaya verilmesi üzerine yapılan açıklamaya dayanarak, Tulgar, çalışmaların 10 aylık bir süreci kapsayacağının ve ardından KKTC’de 4.5G hizmetinin sunulmaya başlanacağının bildirildiğini söyledi.  

Tulgar, 4.5G’nin dördüncü jenerasyon ile beşinci jenerasyon arasında yer aldığını belirterek, “4.5G yüksek veri aktarım hızı ve düşük gecikme süreleri sağlamak amacı ile geliştirilen, LTE-Advanced adı ile anılan, mobil ağ teknolojisidir” dedi. 

4G’ye kıyasla yaklaşık 2 kat, 3G’ye kıyasla ise yaklaşık 10 kat daha yüksek veri aktarım hızı sağlayabileceğini kaydeden Tulgar, “Bu sayede veri iletişiminde (veri, video, müzik, fotoğraf vb.), özellikle büyük dosyaların yüksek hız ve düşük gecikme süreleri içinde transferinde ciddi avantajlar sağlaması öngörülüyor” şeklinde konuştu.  

Tulgar, teorik olarak 4.5G teknolojisinin, ilgili teknoloji ile uyumlu mobil cihaz ve operatör altyapısı kategorilerine bağlı olarak çok daha yüksek azami hızlara çıkabilmesinin mümkün olabileceğini ancak dünyada süregelen 4.5G kullanım deneyimleri göz önünde bulundurulduğunda ortalama 100 Mbps – 300 Mbps aralığında veri aktarım hızlarının kullanıcılara sağlanabildiğini işaret etti. 

Dünyada 4.5G kullanan çeşitli ülkelerin kullanıcı deneyimlerinden yola çıkarak, yüksek hızlı bir veri bağlantısı kullanıyor olmanın, beraberinde, daha fazla veri kullanımı eğilimi getirebileceğini de söyleyen Tulgar, dolayısıyla veri paket kullanım miktarlarında artış gözlemlendiğini, haliyle de daha hızlı kota ve paket tüketiminin beklenebileceğini kaydetti.  

Tulgar, daha sık ve sürekli yüksek hızlı veri kullanımı ile birlikte, 4.5G’nin yüksek hızlara ulaşabilmek için birlikte kullandığı farklı frekanslar da göz önünde bulundurulduğunda, 4.5G kullanımında daha hızlı pil tüketiminin yaşanabileceğini aktardı.