Mühendislik

Çevre Koruma Haftası: Gezegenimizi Korumak İçin Bir Fırsat

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Programı öğretim üyesi Prof. Dr. Rana Kıdak 5-11 Haziran Çevre Koruma Haftası kapsamında konuşarak, bugünün bireyleri, toplulukları, işletmeleri ve hükümetleri çevreye duyarlı eylemler almaya teşvik etmek amacıyla Birleşmiş Milletler Çevre Programı tarafından düzenlendiğini ifade etti. 
Çevre Koruma Haftası’nın çevresel sorunlara dikkat çekmek için önemli bir platform sağladığını vurgulayan Kıdak, bu sorunlar arasında iklim değişikliği, biyolojik çeşitlilik kaybı, su kirliliği, hava kirliliği ve ormansızlaşma gibi konuların yer aldığını kaydetti. 
Kıdak, Çevre Koruma Haftası’nın her yıl belirli bir tema çerçevesinde kutlandığını da anımsatarak, bu yılki temanın "Plastik Kirliliğiyle Mücadele" olarak belirlendiğini dile getirdi. 
Plastik atıkların denizlerde ve okyanuslarda büyük bir tehdit oluşturması yanı sıra biyoçeşitliliği de olumsuz yönde etkilediğini işaret eden Kıdak, bu nedenle plastik kullanımının azaltılması ve geri dönüşüm uygulamalarının teşvik edilmesinin önemli olduğunu vurguladı. 
Kıdak, Çevre Koruma Haftası kapsamında dünya genelinde çeşitli etkinlikler düzenlendiğini de hatırlatarak, bu kapsamda UKÜ Çevre Kulübü’nün de öğrencilerin çevre bilincini artırmak ve gelecekte çevre dostu politikaların savunucusu olmaları için çalışmalarda bulunduklarını kaydetti. 
Herkesin çevre koruma konusunda bireysel sorumlulukları olduğunu da aktaran Kıdak, “Plastik kullanımını azaltmak, geri dönüşüm yaparak atıkları azaltmak, enerji tasarrufu sağlamak, su tüketimini kontrol altında tutmak ve çevre dostu ürünleri tercih etmek, bireylerin yapabileceği basit ama etkili eylemler arasındadır” bilgisini paylaştı. 
Kıdak, tek kullanımlık plastik şişeler yerine yeniden kullanılabilir su şişelerinin tercih edilmesi ya da toplu taşıma araçlarını kullanarak karbon ayak izlerini azaltmanın önemli olduğunu söyleyerek, “Ayrıca, çevre bilincini artırmak için sosyal medya platformlarında bilgilendirici içerikler paylaşarak daha geniş kitlelere ulaşılabilir” dedi.
Konuşmasında çevreye duyarlı davranışlar sergileyerek, bu konuda aktif rol almanın önemini işaret eden Kıdak, sürdürülebilir bir gelecek için bu yaklaşımların gerekli olduğuna dikkat çekti. Kıdak, çevrenin koruması için sorumluluk alarak, daha yeşil ve sağlıklı bir dünya için hep birlikte çalışılması gerektiğini dile getirdi.