Genel

Cumhuriyetin 100. Kuruluş yılı kutlandı

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yıldönümü dolayısıyla “100. Yılında Cumhuriyetin Değerleri” konferansı gerçekleştirildi. 
UKÜ Çevik Uraz Merkezi, Konferans Salonu'nda düzenlenen etkinlik açılında UKÜ Rektörü Prof. Dr. Halil Nadiri yanı sıra Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kaan Erler ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Harun Şeşen birer konuşma yaptılar.  
Rektör Nadiri konuşmasında Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılını kutlama onurunu yaşadıklarını belirterek, “Cumhuriyetimizin temelleri, büyük önder Mustafa Kemal Atatürk'ün liderliğinde, milletimizin azmi ve fedakarlığı ile atılmıştır” dedi. Atatürk’ün düşüncelerinin sadece Türk dünyası için değil, tüm dünyada etkili olduğuna dikkat çeken Nadiri, Kıbrıs Türk Halkının da Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlık mücadelesini kendisine örnek aldığını anımsattı. Nadiri, ayrıca üniversite olarak, Cumhuriyetin 100. Yılının geride kaldığı bugünde, bilimin ışığında, çağdaş dünya standartlarına uygun eğitim verme, araştırma yapma ve topluma hizmet etme misyonlarının güçlü bir şekilde devam edeceği mesajını da verdi. 
Prof. Dr. Erler de konuşmasında 100 yıllık süreçte sağlık alanında atılan adımlar hakkında konuşarak, kısıtlı sayıdaki sağlık çalışanı ile birçok bulaşıcı hastalıklarla mücadele eden bir ülkeden deneyimli ve yetkin bir kadro ile sağlık alanında reformlar yaratan bir ülkeye dönüştüklerini aktardı. Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana Atatürk’ün gösterdiği ilkeler doğrultusunda her alanda olduğu gibi tıp alanında da medeni ülkeler seviyesine gelindiğini aktaran Erler, “Aynı ilkeler ışığında daha nice yüzyıllara akıl, bilim ve teknoloji rehberliğinde gençlerin bizi taşıyacağına inancımız sonsuzdur” ifadesini kullandı. 
Prof. Dr. Şeşen ise konuşmasında son yüzyılda ülkedeki ekonomik gelişmeler hakkında bilgi vererek, ülkedeki piyasalaşma düzeyinin değiştiğini, ekonomik yapıda sektörel bağlamda kökten değişimler yaşandığını ve ekonominin dışa açılım derecesinin farklılaştığını dile getirdi. Türkiye Cumhuriyeti’nin Osmanlı İmparatorluğu’ndan devraldığı ekonomik mirasın yarattığı olumsuzluklar hakkında da konuşan Şeşen, 100 yıl süresince oluşturulan kalkınma planları ile bugün gelinen noktanın çok iyi olduğunu kaydetti. Şeşen özellikle altyapı, yetişmiş insan gücü, güçlenmiş kurumlar, teknolojik yetkinlik, yeniliğe açık girişimci ruh ve ekonomi alanında yaratılan reformların önümüzdeki yüzyılda daha güçlü bir ülke yaratacağına inanç belirtti.