Mühendislik

Doğal malzemeler ile antibiyotiklerin sulardan giderimi

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Rana Kıdak ülkede ve dünyada çeşitli hastalıkların tedavisinde sıklıkla kullanılan antibiyotiklerin, insan ve hayvan metabolizmasında tamamen bozulmamaları nedeniyle atık şeklinde doğaya geri döndüklerinin altını çizdi. 

Doğada, özellikle de su ortamlarında çeşitli antibiyotiklerin bulunma olasılığının bulunduğunu dile getiren Kıdak, bu durumun birçok soruna neden olduğuna da dikkat çekti. 

Kıdak, antibiyotiklerin çeşitli doğal döngülere girmesine bağlı olarak yaşamsal süreçlerin bozulmasına neden olduğunu da ifade ederek, “besin döngüsüne girmesine ve canlılarda antibiyotik direncinin artmasına da yol açabilir” şeklinde konuştu.  

Bu antibiyotiklerin doğal çevrimlerden dışarı çıkarılmaları için çevre mühendisleri ve çevre bilimcileri tarafından birçok yöntem kullanıldığını anımsatan Kıdak, UKÜ Mühendislik Fakültesi, Çevre Bilimleri doktora programında Murad M. Khamayseh tarafından bu konuda gerçekleştirilen çalışma hakkında bilgi verdi. 

Kıdak, söz konusu çalışmada çevre dostu bir yöntem kullanıldığına dikkat çekerek, Amoxicillin ve Levofloxacin ilaçlarının sudan arıtıldığını kaydetti. 

Biyosorbentlerin sulu çözeltilerdeki zararlı bileşikleri ve safsızlıkları seçici olarak bağlayabilen doğal veya insan yapımı malzemeler olduklarını söyleyen Kıdak, “Bu çalışmada, doğada kendiliğinden yetişen bir tür yüzey yosunu (Pithophora Macroalgae) biyosorbent olarak kullanıldı. “Yüzeysel emilim tekniği ile yüksek oranlı bir arıtım sağlandı” dedi.  

Kıdak, araştırmanın UKÜ Çevre Mühendisliği doktora öğrencisi Khamayseh tarafından yapıldığını vurgulayarak, kendisinin de çalışmanın danışmanlığını yürüttüğünü söyledi. 

Çalışmasının çevre kirliliği ile mücadele konusunda aydınlatıcı bir çalışma olduğunu işaret eden Kıdak, çalışmanın sonuçlarının seçkin bir bilimsel dergide yayınlandığını da sözlerine ekledi. 

Kıdak açıklamasında, UKÜ’nün çevre kirliliği ile mücadele konusunda bu ve benzeri birçok bilimsel çalışmayı yürütmeye ve çözümler üretmeye devam edeceğini de ifade etti.