Kampüs

Dünya çapında 1,8 milyardan fazla insan yeterli barınma hakkından yoksun

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi (GSTMF) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Devrim Yücel Besim, mimarlık için en önemli ve en geniş konunun “konut” olduğunu belirterek, “Mimari program olarak çok karmaşık, alan olarak çok büyük olmasa da aslında başımızı sokacak bir barınaktan ötesidir konut. İnsanın varoluşundan beri şekil değiştirmiş ama hep gelişim göstermiş olan ‘ev’,  fiziksel bir yapıdan çok kendimizi en iyi hissettiğimiz yer, yuvamızdır” ifadesini kullandı.

4 Ekim Dünya Mimarlık Günü ile başlayan bu ay içinde 1985’ten bu yana Dünya Konut gününün de kutlandığını anımsatan Yücel Besim, “Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA) tarafından ‘barınma, kamusal alanlar ve bunların iklim değişikliğiyle ilişkisi’ üzerine odaklanılan 2021 temasında ilk sırasında ‘konut sorunu’ yer alıyor” dedi.

Doç. Dr. Yücel Besim, UIA’nın belirttiği gibi “Dünya çapında 1,8 milyardan fazla insanın yeterli barınma hakkından yoksun olduğu” hatırlatmasında bulunarak, 2030 yılına kadar dünya nüfusunun yüzde 40’ının istihdam, eğitim, sağlık ve sosyal hizmetlere erişim için bir ön koşul olan “yeterli konut erişimine” ihtiyacı olacağının vurgulandığını da dile getirdi.

Günümüzde sayısal yetersizlik öncelikli olmakla birlikte yaşam kalitesinin arttığı ve bulunduğu ortama saygılı, sürdürülebilir konut tasarımlarının gerekli olduğuna dikkat çeken Yücel Besim, “Özellikle pandemi sırasında ve sonrasında çalışma mekânlarımıza da dönüşmüş olan konutların tasarımı yeniden ele alınıyor” şeklinde konuştu.

Doç. Dr. Yücel Besim, konut tasarımın mekân tasarımı eğitiminde her zaman derin yer tuttuğunu belirterek, “Konut tasarımı sadece stüdyo derslerinde değil, teorik derslerin içinde ve diğer etkinliklerde de vurguyla yer alıyor” dedi.

UKÜ GSTMF olarak 7 Ekim Dünya Konut Gününü kutladıklarını ifade eden Yücel Besim, eşitlikçi kullanım tavrıyla geliştirilmiş, evrensel tasarım kurallarına uygun konut ve konut çevrelerinin Kıbrıs’ta artmasını temenni ettiklerini belirtti.