Sağlık Bilimleri

Elektroşok Kullanımı Hayat Kurtarıyor

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Sağlık Bilimleri Meslek Yüksekokulu ve Sürekli Eğitim Merkezi (UKÜSEM) tarafından “İlk Yardım Hayat Kurtarır” sloganı ile tüm KKTC’de uluslararası standartlarda ilk yardım eğitimleri başlatıldı.

Program Koordinatörü Kadir Çekiç, hayati durumlarda ambulans görevlileri gelinceye kadar hayat kurtarıcı uygulamalar ve pratikler hakkında uygulama yapacaklarını aktararak kalp krizi vakalarında büyük önem taşıyan otomatik external defibrilatör cihaz kullanım eğitiminin de ülkemizde ilk kez bu sertifikasyon programıyla başlayacağını aktardı.

Gelişmiş ülkelerde, halkın yoğun olarak bulunduğu stadyum, alışveriş merkezi, havalimanı gibi alanlarda bu cihazı bulundurma zorunluluğu olduğu bilgisini paylaşan Çekiç, “Otomatik external defibrilatör kullanımı birçok ülkede ilk yardım uygulamalarına dâhil edildi. Çünkü bu cihazlarla sağ kalım oranları ciddi anlamda yükseliyor” dedi.

Kadir Çekiç açıklamasında acil durumlarda yapılacak müdahalenin bilinçli bir şekilde yapılmasının önemine değinerek, katılımcıların yetişkin, çocuk ve bebek eğitim maketleri üzerinde kalp masajı ile suni solunum uygulamalarını öğreneceklerini ayrıca otomatik elektroşok cihazını kullanarak, Temel Yaşam Desteği uygulamasını da birebir deneyimleyeceklerini kaydetti.

Kadir Çekiç, toplum olarak da ilkyardım bilinci konusunda eksikliklerimiz bulunduğunu hatırlatarak, bu yöndeki çalışmaların bu eksikliklerin giderilmesinde büyük önem taşıdıklarını, kursu düzenleme amaçlarının sadece katılımcının bilinçlenmesi olmadığını aktaran Çekiç, “Aynı zamanda katılımcı eğitimde edindiği bilgileri yakın çevresi ile paylaşacak ve etrafındakilerin bu konuda bilinçlenmesine katkıda bulunacak” ifadesini kullandı.