Kampüs

Koronavirüs Sürecinde 7-11 Yaş Çocukların Öznel İyi Oluşunu Desteklemeye ve Korumaya Yönelik Ebeveynlere Öneriler

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Rehberlik ve Psikolojik Danışma Kulübü akademik danışmanı Yrd. Doç. Dr. Şerife Özbiler tüm dünyada etkili olan koronavirüs salgını karşısında çocukların etkilenebilecek en riskli gruplardan birisi olduğunu belirterek, ebeveynlere yönelik tavsiyelerde bulundu.

CIU News Full Width Default Image

Yrd. Doç. Dr. Özbiler, özellikle okul çağındaki çocuklar için okulların kapanışının, öğretmeninden, arkadaşlarından uzakta olmalarının, günlük rutinin değişmesinin, evde kalması ve uzaktan eğitime uyum sağlamaya çalışmasının onların öznel iyi oluş düzeylerini olumsuz olarak etkileyebildiğini belirterek, ebeveynlerin çocuklarının iyilik halini desteklemeleri ve korumalarının önemli olduğunu açıkladı.

Ebeveynlerin çocuklarının kişisel iyi oluşunu desteklemeye ve korumaya yönelik öncelikle üç noktayı hedef almalarının önemini vurgulayan Özbiler, 3R (Reassurance, Routines ve Regulation) olarak bilinen güvence, rutinler ve düzenlemeler kuralına dikkat çekti.

Yrd. Doç. Dr. Özbiler, çocukların ebeveynlerine ne zaman dışarı çıkabileceği, ne zaman okula gideceği ya da arkadaşları ile ne zaman oyun oynayabileceği gibi sorular sorabileceklerini belirterek, bu soruların ebeveynler tarafından geçiştirilemeden cevap verilmesi ve güvence sağlanması gerektiğini açıkladı.

Bu sürecin fiziksel bir uzaklık olduğunu kaydeden Özbiler, “Çocuklar öğretmenleri, arkadaşları ve sevdiği komşuları ile sosyal medya aracılığı ile belirli zaman aralıklarında görüştürülebilirler" dedi.

Yrd. Doç. Dr. Özbiler, bu süreçte yeni rutinler oluşturmak ya da olağan rutinleri düzenlemek gerekebileceğini de belirterek, çocukların boş kaldıkları zamanlarda kaygı düzeylerinin artabileceğini hatırlattı.

Bu noktada ebeveynlerin çocukları için aktiviteler yaratmaları, evde oynayabilecekleri oyunlar geliştirmelerinin faydalı olacağını söyleyen Özbiler, çocukların iyilik halini desteklemek için yeni beceriler kazanmasına fırsatlar yaratılabileceğini kaydetti.

Yrd. Doç. Dr. Özbiler düzenlemeler konusunda da bilgi vererek, “Çocukların geçtiğimiz günlerde başlatılan uzaktan eğitim sürecinde uyum soruları yaşaması olasıdır. Bu süreçte çocukların olumsuz duygularını dile getirilmesine izin verilmedir” şeklinde konuştu.