Turizm

Küresel Turizm’de 2022 Beklentisi

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Orhan Uludağ turizm sezonunun açılışı münasebetiyle Nisan ayının ikinci haftası kutlanmaya başlayan Turizm Haftası kapsamında 2022 sezonuyla ilgili beklentileri değerlendirdi.

Uludağ, bu yıl Covid-19 ile ilgili birçok seyahat kısıtlamasının halen yürürlükte olduğunu ve bunun yanı sıra Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ve mevcut ekonomik belirsizlikler de turizm üzerinde baskı yaratabileceğini 2022 yılında yaşanan bir çok gelişmeye rağmen hızlı bir ivme yakaladığını dile getirdi.

Doç. Dr. Uludağ, tüm bu olumsuzluklara rağmen mevcut en son verilere göre küresel ölçekte uluslararası turist varışlarının Ocak 2022'de 2021'e kıyasla iki katından fazla (+%130) arttığına dikkat çekerek, “Bu yılın ilk ayında dünya genelinde 18 milyon ziyaretçi kaydedildi. Bu sayı 2021 yılının tamamı için geçerli olan miktardır” şeklinde konuştu.

Rusya-Ukrayna savaşının mevcut küresel ekonomik ortama yeni zorluklar getirdiğini bu bağlamda savaşın devam etmesinin küresel seyahate olan güveni sarstığının altını çizen Uludağ, halen devam etmekte olan savaş nedeniyle Ukrayna ve Rusya hava sahasının kapatıldığını ve ayrıca birçok Avrupa ülkesinin Rus havayollarını yasaklaması nedeniyle Avrupa içi seyahatin belirgin derecede etkilendiğini aktardı.

Bu durumun ayrıca Avrupa ve Doğu Asya arasındaki uzun mesafeli uçuşlarda sapmalara neden olduğunu da söyleyen Uludağ, “Bu da daha uzun uçuşlar ve daha yüksek maliyetler anlamına gelmektedir. Ek olarak, petrol ve döviz kurlarındaki dalgalanmalar da yurt içi ve küresel uçuşları olumsuz yönde etkiliyor” dedi.

Uludağ, küresel bağlamda tüm yaşanan olumsuzluklara rağmen turizmin Mart ayı başlarında toparlanmaya başladığını belirterek, “Sonuç olarak, küresel açıdan bahsi geçen etmenler ışığında Turizmin 2022 yılı kapsamında daha iyi pozisyonda olacağını söyleyebiliriz” şeklinde konuştu.