Eğitim

Öğretmenler toplum ve ülkenin çağdaşlaşmasını sağlayan önemli mimarlardır

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Yurdal Cihangir öğretmenlerin insan mimarı olduğunu belirterek, “Öğretmenler her alanda her yönüyle yetkin bireyler yetiştirerek; toplumun, ülkenin, gelişmesini, kalkınmasını kısaca çağdaşlaşmasını sağlayan önemli mimarlardır” ifadesini kullandı.

Atatürk‘ün Millet Mekteplerinde bizzat tahta başında ders vermesinden sonra kendisine 11 Kasım 1928 yılında Başöğretmen unvanı verilmesine karar verildiğini anımsatan Cihangir, 24 Kasım 1928 tarihinde ise Başöğretmenlik sıfatının verildiğini kaydetti.

Yrd. Doç. Dr. Cihangir, bu nedenle 1981 yılından bu yana 24 Kasım gününün diğer dünya ülkelerinden farklı olarak Öğretmenler Günü olarak hem Türkiye hem de ülkede kutlandığını hatırlattı.

Öğretmenlerin sadece bilgilerini değil sevgi ve kalplerini de öğrencileriyle paylaştığını işaret eden Cihangir, “Öğrencinin performansı düştüğünde, bir yanlış yaptığında, zor zamanlarında yanı başında olan bir isimdir öğretmen. Öğrencilerinin başarısına en çok mutlu olan kişidir” ifadesini kullandı.

Cihangir, Atatürk öğretmenlere hitaben yaptığı bir konuşmaya da gönderme yaparak, “Atatürk: Arkadaşlar, yeni Türkiye’nin birkaç yıla sığdırdığı askerlik, siyaset ve yönetim alanlarındaki devrimler, sizin; sayın öğretmenler, sizin toplumda ve düşünce yaşamınızda yapacağınız devrimlerdeki başarınızla gerçekleşecektir” ifadesini hatırlattı.

Atatürk’ün öğretmenlerden “fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür” nesiller yetiştirmesini istediğini de anımsatan Cihangir, “Böylesine mühim bir görevi olan öğretmenlere toplumsal açıdan çok önemli görevler düşmektedir. Günümüz öğretmenleri, Atatürk’ün gösterdiği yolda, geleceği aydınlatan bir kandil gibi ilerleyerek başkalarına kendini bitirinceye kadar ışık vermektedir” dedi.

Yrd. Doç. Dr. Yurdal Cihangir, aydın bir nesil ve aydın bir ülke için öğretmenlere ihtiyaç duyulduğunu vurgulayarak, “Toplum olarak, ulus olarak öğretmene gereken değeri vermekten kaçınmayalım” ifadeleriyle sözlerini tamamladı.