Tarım Bilimleri

Sıfır Gıda Atığı Misyonu ile Gıda İsrafı Engellenmeli

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Ahsen Işık Özgüven, Dünya Gıda Günü kapsamında Küresel iklim değişikliğinin etkisi, tarımsal üretim ve su kaynaklarının etkin kullanımına değindi, sürdürülebilirliğin önemini vurguladı.

Dünya genelinde artan gıda fiyatları ve gıda güvensizliği ile mücadelede fiyat istikrarı ve sübvansiyon politikaları, tarım verimliliğine yatırım, küçük ölçekli çiftçilere destek, ticari ve tedarik zinciri politikaları, iklim dostu tarım teşviklerinin etkili olabileceğinin altını çizen Özgüven, “Kuraklık, sıcaklık artışı ve su kaynaklarının azalması gibi iklim değişikliğinin etkileri, tarımsal üretimde olumsuzluğa yol açmaktadır” dedi. Çözümün, genel anlamda sürdürülebilir tarımın gerek üretici gerek tüketici ve gerekse devlet politikası olarak benimsenmesi ve uygulanması olduğunu ifade etti. “Tüm toplumun, küresel iklim değişikliği de göz önünde bulundurularak, “su yönetimi”ni bir “yaşam felsefesi”olarak ön planda düşünülmesi sağlanmalı” şeklinde konuştu. “Öte yandan bu felsefe sadece su yönetimi olarak değil, gıda israfı’nın engellenmesi, “sıfır gıda atığı” misyonu çerçevesinde de benimsenmeli ve uygulanmalı” ifadelerine yer verdi.

“Tarım Bilmleri ve Fakültesi olarak, öğrencilerimizi gelecek odaklı ve yenilikçi bir vizyonla yetiştirmeyi amaçlamaktayız” şeklinde konuşan Özgüven, “Programımız teorik ve pratik olarak akıllı tarım, sürüdürülebilir tarım ve teknolojilerindeki en son gelişmeleri entegre etmektedir” dedi. “Sürdürülebilir tarım ve bilinçli gıda tüketimi tüm dünyayı beslemenin anahtarıdır” ifadelerini kullanan Özgüven, “Evrendeki, her insanın güvenli, besleyici ve yeterli gıdaya erişimini sağlamak bir misyon olmalıdır” şeklinde konuştu. “Sürdürülebilirliği benimseyerek, gıda israfıyla mücadele ederek ve küresel dayanışmayı güçlendirerek, açlıktan uzak ve umut dolu bir gelecek için hep birlikte sorumluluk ve rol almalıyız” ifadelerine yer verdi.