Genel

Telsim ile UKÜ arasında veri analitiği protokolü imzalandı

Telsim ile Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi arasında, öğrencilerin ve akademisyenlerin yetkinliklerini artırmak ve yeni ortak ürünler çıkartmak amacıyla büyük veri analitiği protokolü imzalandı.
Protokol imza töreninde, Telsim Genel Müdürü Sefer Tüz, UKÜ Rektörü Prof. Dr. Halil Nadiri, Mütevelli Heyeti Başkanı Mete Boyacı, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gürkan Doğan, Doç. Dr. Erkay Özgür, Vodafone İş Biriminden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Sevim Beşok Esendağlı, Telsim Teknoloji IT’den Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Togan Çakmak, Genel Sekreter Doç. Dr. Asil Azimli, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serkan Abbasoğlu, Yapay Zeka Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Erbuğ Çelebi ve Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Erayman bulundu.

Sefer Tüz: “Sizlerle bu protokolü imzalıyor olmak bizler için de çok kıymetli bir iş birliği olacaktır.”
Telsim Genel Müdürü Sefer Tüz, Telsim olarak adada her zaman yenilikçi hedefler doğrultusunda ilerlediklerini aktardı. Tüz, “Dünyada en fazla ülkede tecrübeye ve alt yapıya sahip Vodafone şirketinin bir parçası olarak, KKTC için her zaman en iyisini düşünüp planlamalarımızı ve hedeflerimizi en yukarısı olacak şekilde yapmaktayız. Teknoloji anlamında adaya büyük yenilikler kattık ve katmaya da devam edeceğiz.” dedi. İmzalanan protokolün kendileri için de çok kıymetli bir işbirliği olduğunu aktaran Tüz, sadece akademik başarıları değil, aynı zamanda ensdüstriyel iş birliklerini de teşvik edecek bir girişim olduğunu aktardı. Tüz, “Dijital çağın getirdiği yenilikler ve teknolojik dönüşümler, bilgiye erişimi ve veri kullanımını her zamankinden daha kritik hale getirmiştir. Bu bağlamda, Vodafone olarak, veri analizi ve teknoloji alanındaki bilgi birikimimizi Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi ile paylaşmaktan büyük mutluluk duyuyoruz.” dedi.

Halil Nadiri:” Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi olarak üniversite-endüstri iş biriliğine büyük önem veriyoruz, mezunlarımızın vodafone gibi uluslararası kurumlarda görev alması ve eğitim sırasında staj olanaklarından yararlanabilmesinden memnuniyet duyarız.”
Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil Nadiri yapılan iş birliği protokolünün üniversite ve endüstri iş birliğinin gelişmesi açısından önemli olduğunu belirtti. Rektör Nadiri Uluslararası Kıbrıs Üniversitesinin nitelikli akademisyenlerinin ve araştırmacılarının bilgi birikimini bu tür iş birliktelikleriyle sektörle paylaşabilmelerinin, öğrencilerin eğitimleri sırasında gerçek uygulamalar içerisinde yer alarak teorik bilgiler yanında pratik uygulamalarla kendilerini geliştirmelerine imkânı bulabilmelerinin önemli olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Nadiri eğitimleri sırasında öğrencilerin iş dünyasıyla kuracakları bağların mezuniyet sonrası istihdam açısından gerek mezunlar gerekse iş dünyası açısından önemli bir fırsat yarattığını, Vodafone gibi uluslararası bir şirkette çalışabilme imkânın önemli olduğuna vurgu yaptı. Nadiri, “Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi’nin mezunlarının sizin kurumunuzda çalışabilmesini ve eğitim sırasında sizin kurumunuzdaki staj olanaklarından yararlanabilmelerinden memnuniyet duyarız.” dedi. Rektör Nadiri, UKÜ’nün akademisyenlerinin, araştırmacılarının ve öğrencilerinin Vodafone ile güzel ve verimli bir iş birliği içerisinde olmalarını amaçladıklarını aktardı.

Sevim Beşok Esendağlı: “UKÜ tarafindan gelen talep doğrultusunda bir yola çiktik ve ülkemize teknoloji alanında başarılı gençler kazandirabilmek için hep birlikte çalışmaya başlıyoruz.”
KKTC genelinde birçok kurum ve kuruluşla çalışıyoruz diyen Vodafone İş Biriminden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Sevim Beşok Esendağlı, çalıştıkları firmaların çağa ayak uydurabilmeleri için dijitalleşme ürünlerinde ve vizyonlarında destek olduklarını aktardı. Esendağlı, “UKÜ tarafından gelen talep doğrultusunda bir yola çıktık ve ülkemize teknoloji alanında başarılı gençler kazandırabilmek için hep birlikte çalışmaya başlıyoruz.” dedi.

Togan Çakmak: “Bu iş birliği sayesinde öğrenciler mezun olduklarında iş dünyasına hazır ve donanımlı bireyler olarak katılabilecekler”Telsim Teknoloji ve IT’den Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Togan Çakmak, bu iş birliği sayesinde, akademisyen ve öğrencilerin Vodafone'un sunduğu gerçek veri setleri üzerinde çalışarak teorik bilgilerini pratiğe dökme fırsatı bulacaklarını aktardı. Çakmak, “İmzalanan protokol sayesinde öğrenciler mezun olduklarında iş dünyasına hazır ve donanımlı bireyler olarak katılabilecekler. Büyük veri analizi, günümüzün rekabetçi ve hızlı değişen dünyasında, stratejik kararların alınmasında ve inovatif çözümlerin geliştirilmesinde önemli bir rol oynamaktadır.” dedi. 

Erbuğ Çelebi: “Verilerinizi işleyerek veriden veri oluşturma ve öngörü çıkartma konusunda çalışmalar yapacağız.”
Yapay Zeka Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Erbuğ Çelebi, üniversite içerisinde yapay zeka ile ilgili bilimsel çalışmalar yaparak, bilgi birikimlerini oluşturduklarını ve geliştirdiklerini aktardı. Çelebi, “Bilgi birikimimizi ülkemiz içerisinde seçkin bir firmayla kullanmak amacıyla yola çıktık ve Telsim olarak sizlerde bu fikre sıcak baktınız. Teknik detaylarla ilgili Togan beyle hangi veriler üzerinde çalışabileceğimizi ve kişisel verilerin korunması unsurlarına neleri ekleyebileceğimizi ve nasıl düzenleyeceğimizi görüştük. Bu bağlamda da sizin verilerinizi işleyerek sizin faydanıza olacak veriden veri oluşturma ve öngörü çıkartma konusunda çalışmalar yapacağız.” dedi.