Kampüs

UKÜ-Kıbrıs ve Akdeniz Çalışmaları Merkezi araştırma faaliyetleri ile katkı yapmaya devam ediyor

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) bünyesinde yer alan Kıbrıs ve Akdeniz Çalışmaları Merkezi (CYPMED), Kıbrıs adası ile Akdeniz bölgesi odaklı bilimsel çalışmalarda bulunmaya ve bu alanlarda yapılan çalışmaları UKÜ’lü öğrenciler ve akademisyenlerle buluşturmaya devam ediyor.

Merkez’in, Kıbrıs ve Akdeniz bölgesine, özellikle siyaset bilimi, uluslararası ilişkiler ve ekonomi disiplinleri çerçevesinde odaklandığını söyleyen Merkez Direktörü Doç. Dr. Sertaç Sonan, öncelikli amaçlarının, özellikle Kıbrıs’la ilgili gelişmeleri ve çalışmaları, konuk araştırmacılar ve bürokratlarla yapılan söyleşiler aracılığıyla, öğrencilerle paylaşmak olduğunu kaydetti.

Sonan, “örneğin geçtiğimiz Mayıs ayında, Cenevre’de yapılan 5+1 gayri resmi Kıbrıs konferansından hemen sonra bu görüşmelerde yer almış olan Emekli Büyükelçi Osman Ertuğ’u misafir ettik; onunla konferansta neler konuşulduğunu ve bundan sonra toplumlararası görüşmelerde yaşanacak muhtemel gelişmeleri tartıştık” ifadesini kullandı.

Ayrıca pandemi nedeniyle Merkez olarak yüz yüze gerçekleştirilen faaliyetlerin sekteye uğraması nedeniyle çevrimiçi etkinlikler düzenlediklerini de aktaran Sonan, “Müzakere Heyeti eski üyesi Dr. İpek Borman’la müzakere masasında kadınların rolünü, Kıbrıslı Rum akademisyen Dr. Gregoris Ioannou’yla da yakın zamanda Türkçe, İngilizce ve Yunanca olarak yayınlanan kitabı ‘Denktaş Güneyde: Kıbrıs Rum Tarafında Bölünmenin Normalleşmesi’ hakkında konuştuk” dedi.

Doç. Dr. Sonan, Merkez bünyesinde, doktora öğrencileri Ebru Küçükşener ve Enis Porat’la birlikte yürüttükleri ve ülkedeki siyasal kültür ile siyasal katılım konularını ele alan çalışmalarının bulgularını çeşitli uluslararası ve ulusal platformlarda sunduklarını da aktararak, bundan sonra da benzer çalışmalar yapmaya devam edeceklerin vurguladı.

Merkez olarak farklı işbirlikleriyle daha büyük projelerin parçası olma amacı taşıdıklarını ifade eden Sonan, gelecekte özellikle Kıbrıs odaklı akademik bir arşiv ve bilgi merkezi kurmayı planladıklarını de sözlerine ekledi.