Turizm

UKÜ, lüks turizm alanının önemli isimlerinden Prof. Dr. Leonardo Aureliano da Silva’yı ağırladı

Lüks turizm alanının önemli isimlerinden Brezilyalı Prof. Dr. Leonardo Aureliano da Silva, Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksek Okulu öğrenci ve akademisyenlerine Lüks Turizm ve Bağlanma Teorisi perspektifinden Lüks Turizm konulu bir seminer verdi.

Prof. Dr. Da Silva, lüks tüketimin uzun bir geçmişi olan ve yüzyıllar içinde gelişen bir fikir olduğunu belirterek, “Lüks tüketim mantığı statik değildir. Lüks tüketim dinamik bir konseptir” şeklinde konuştu. Lüks tüketim konusunda bir tanım yapmanın zor olduğunu aktaran Da Silva, farklı algı açılarının değerlendirmeye dâhil edilmesi gerektiğini kaydetti.

Da Silva, “lüks” kavramı hakkında konuşurken ürün, hizmet, deneyim gibi eklerin de değerlendirilmesinin önemli olduğunu işaret ederek, “Lüks, saf, bireysel, benzersiz, özel ve yeni bir deneyim olarak tanımlanmaktadır. Fakat bu tanımlar, farklı kültürlerin bir dizi normları, değerleri, sembolleri ve eserleri olduğundan o kültürde oluşan lüks kavramının diğerlerinden farklıdır” dedi.

Turizm açısından bakıldığında turizmin tüm bu bileşenlerin bir araya gelmesinden oluştuğunu belirten Da Silva, bu nedenle lüks turizm kavramının da tam anlamıyla harmonize olmuş bir konsept olarak belirtilebileceğini aktardı.

Prof. Dr. Da Silva, Bağlanma Teorisi’nin psikolojide kişilerin, başka bir bireyden yakınlık bekleme eğilimi ve bu birey yanında kendisini güvende hissetmesi olarak açıklanabileceğini belirterek, “Bağlanma Teorisi kapsamında insanların stres ile baş edebilme çabalarını lüks turizm aktivitelerinde gözlemleyebiliriz” dedi.

Kişilerin özellikle stres altında kaldıkları zaman kişisel baş edebilme mekanizması olarak lüks tüketim davranışlarını sergileyebileceklerini de vurgulayan Da Silva, dolayısı ile lüks turizm hizmeti vermek isteyen kurumlar sadece fiyat politikası olarak strateji oluşturmamalılar. Aynı zamanda benzersiz, özel ve yeni deneyim sunan tesisler lüks turizm alanında her zaman tercih edilecekler” ifadesini kullandı.