Kampüs

UKÜ PDAREM Uzman Psikoloğu Huriye Koruşan kültürler ve bireyler arası dostlukları geliştirmenin önemine dikkat çekti

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Merkezi (PDAREM) Uzman Psikoloğu Huriye Koruşan Dünya Dostluk Günü kapsamında konuşarak, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun kültürler ve bireyler arasındaki dostlukları geliştirmenin, karşılıklı anlayış ve uzlaşmacı bir yaklaşıma dayalı olarak barışçıl köprüler oluşturmayı teşvik etmek amacıyla 30 Temmuz tarihini Uluslararası Arkadaşlık Günü - Dünya Dostluk Günü - olarak kutlama kararı aldığını belirtti.

Bireylerin hayatta kalmak için birbirlerine ihtiyaç duyduklarını anımsatan Koruşan, “Arkadaşlık kurma, birbirleri ile işbirliği içinde olma, sosyal destek edinme insan hayatının en önemli ihtiyaçlarındandır” açıklamasında bulundu.

Koruşan, yaşanan COVİD-19 salgını ile birlikte sosyal desteğin çok önemli olduğunu belirterek, “Bu bağlamda sosyal mesafe yerine fiziksel mesafe koymanın, çevremizle duygusal yakınlık kurmanın ve yakın ilişkilerimizi devam ettirmenin, zor duyguları yönetmek ve psikolojik sağlamlığımızı koruyabilmek adına önemli olduğunu, aksi olması durumunda bazı psikolojik rahatsızlıklara maruz kalındığını gözlemledik” dedi.

İnsanın içinde bulunduğu toplumla yaşaması ve doğuştan gelen yeteneklerini geliştirmesi için arkadaşlıklar kurması gerektiğini işaret eden Koruşan, “Uluslararası Arkadaşlık Günü, bizden farklı bir insanla, nasıl daha iyi bir iletişim kurulacağı konusunda bizlere farkındalık kazandırabilir. Küresel düzeyde sınırları aşan dostluklar daha mutlu, barışçıl ve anlaşmazlıklardan uzak bir yaşam sağlayabilir” şeklinde konuştu.

Koruşan, kişileri aktif ve empati kurarak dinlemenin önemli olduğunu da kaydederek, “Karşımızdakini yargılarımızdan bağımsız anlamaya çalışmak; duygusal becerilerimizi geliştirebilmek, kendimizi ifade etmek ve güven bağı kurduğumuz birçok farklı kültürden insanla iletişimi sağlamak için iyi bir fırsat olabilir. Umarım Uluslararası Arkadaşlık Günü birçok farklı insanla tanışıp, güçlü iletişim ve bağ kurmaya teşvik edici olur” ifadesini kullandı.