Güzel Sanatlar

UKÜ’de “kent müzesi ve değerleri” tartışıldı

Uluslararası Kıbrıs Üniversite (UKÜ) Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü öğretim üyeleri Yrd. Doç. Dr. Nezire Özgece ve Yrd. Doç. Dr. Yasemin Mesda tarafından “Kent Müzesi ve Değerleri” başlığı ile düzenlenen seminerde Mağusa Kent Müzesi örneği üzerinden kent müzesi kavramı ve çağdaş müze kavramı irdelendi.  

Özgece ve Mesda’nın 2022-2023 Güz Dönemi’nde yürütücüsü oldukları ARCH401 Mimari Tasarım – V dersindeki “Mağusa Kent Müzesi” konulu proje kapsamında gerçekleştirilen seminerde mimar-akademisyen ve Mağusa Kent Müzesi İnsiyatifi Aktivisti Prof. Dr. Uğur Ulaş Dağlı bir sunum gerçekleştirdi.

Dağlı konuşmasında, kişisel ve mesleki hayat yolculuğunda müze konusuyla ilgili yaşadığı kesişmelerden bahsederek, bu yolculukta kendisinde iz bırakan üç kent olarak Lefkoşa, İstanbul ve Mağusa deneyimlerini aktardı. 

Konuşmasında bu kentlerin özgün ve kimlikli yapılarının kent kültürü, kent belleği, kent bilinci gibi konulara olan katkısına dikkat çeken Dağlı, ayrıca kent müzesi fikrinin oluşumuna nasıl katkı yaptığını da dile getirdi.   

Uzun yıllardır Mağusa Kent Müzesi çalışmalarını yürüten ve bu bağlamda 2019 yılında AB bursu kapsamında Londra’da 2 aylık bir müze araştırma çalışması gerçekleştiren Dağlı, bu çalışmayla ilgili deneyimlerini ve çağdaş müzelerin öne çıkan özelliklerini Londra müze örnekleri üzerinden dinleyicilere aktardı.

 
Dağlı, kent müzesi kavramının çağdaş müze kavramından ayrıldığı yönlerinden, kent müzelerinde öne çıkan işlevlerden ve kent müzesinin nasıl kentin bir parçası haline gelebildiğini kaydederek, özellikle “Mağusa Kent Müzesi” konulu projede çalışan öğrencilere de ışık tutması için, kent müzelerinin mekânsal kurgularını ve müzelerin ana mekânı olan sergi alanlarıyla ilgili teknik bilgi ve görsel örnekleri detaylı olarak paylaştı.

Kent müzesinin bir kentin yaşamasında, gelişmesinde ve bazen de tekrar canlanmasında ne kadar önemli bir yer tuttuğunu aktaran Dağlı, “Müzeler kentlerin başlangıç noktasıdır” dedi.

Etkinlik sonunda GSTMF Dekan Yardımcısı ve Mimarlık Bölüm Başkan Vekili Yrd. Doç. Dr. Sertaç İlter tarafından Dağlı’ya teşekkür belgesi takdim edildi.