İktisadi ve İdari Bilimler

UKÜ’de kripto para birimleri ile altın tartışıldı

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ), İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Muhasebe ve Finans Bölümü ile İşletme Bölümü tarafından kripto para birimi ve altını yatırım aracı olarak ele alan münazara etkinliği gerçekleştirildi.

UKÜ Çevik Uraz Merkezi, konferans salonunda düzenlenen etkinlikte Muhasebe ve Finans Bölümü ile İşletme Bölümü öğrencileri arasında kripto paranın, altının avantaj ve dezavantajları, tarihsel olarak getiri oranları, ödeme enstrümanı olarak kullanım kolaylığı, güvenlik, vergi uygulamaları ve enflasyondan koruma özellikleri gibi konular tartışıldı. 

Her iki bölümden altı kişilik gruplar halinde katılım gösteren öğrenciler, yine iki öğrencinin moderatörlüğünde argümanlarını ortaya koyup 90 dakika boyunca başarılı bir şekilde tartıştılar.

İktisadi ve İdari Bilimler Öğretim Üyesi Doç. Dr. Asil Azimli münazarada kripto para birimlerinin, merkezi bir otorite tarafından kontrol edilmeyen bir para birimi olduğunu belirterek, “Geleneksel paranın yerini alabilecek bir ödeme yöntemi olarak kullanılmak üzere yaratılmış olsalar da, kısa bir sürede yatırım araçları olarak popülerlik kazandılar” ifadesini kullandı.

Bitcoin’in 2009 yılında ortaya çıkarak, kripto para piyasasında çarpıcı bir şekilde geliştiğini kaydeden Azimli,  Kasım 2021'de kripto para birimlerinin toplam piyasa değerinin üç trilyon ABD dolarına ulaştığını fakat bunu takip eden sekiz ayda bir trilyon seviyesinin altına gerilediğini açıkladı.  

Azimli, ayrıca hisse senetleri, tahviller, emtialar ve para birimleri gibi geleneksel yatırım varlıklarının portföylerine dahil edildiğinde kripto paralarının çeşitli faydalar sağladığını gösteren çalışmaların mevcut olduğunu da sözlerine ekledi.  

Uzun yıllardır bir değer göstergesi, ticaret unsuru ve yatırım aracı olarak kullanılan altının ise günümüzde güvenli liman arayan yatırımcılara finansal olarak çalkantılı dönemlerde servetlerini koruma olanağı sunduğunu aktaran Azimli, “Kripto paralar kadar kısa vadede yüksek getiri olanağı sunmamasına rağmen, altın daha az risk taşıyan bir yatırım aracıdır ve kısa vadede kripto para piyasasında yaşanan kayıp seviyeleri altın için gözlenmemiştir” dedi.