Eczacılık

UKÜ’de Sağlık Konferansı Serisi düzenlendi

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ), Eczacılık Fakültesi tarafından Sağlık Konferansı Serisi gerçekleşti.

UKÜ Çevik Uraz Merkezi, Konferans Salonu’nda Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Aslan’nın moderatörlüğünde gerçekleştirilen etkinlikte, Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitü Müdürü Prof. Dr. Gülçin Sağdıçoğlu Celep ile Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Aysel Berkkan konuşmacı olarak yer aldı. 

Öğrenci gelişiminde sağlık konferanslarının önemine vurgu yapan Aslan’nın açılış konuşması sonrasında, Celep, “Koruyucu Hekimlikte Antioksidanların Rolü” başlıklı sunumunda kardiyovasküler, kanser ve kronik diğer hastalıkların oluşmasında en önemli etkenin oksidatif stres olduğunu belirterek, oksidatif stres sonucu biyolojik moleküllerin nasıl zarar gördüğünü ve bunun sonucunda da hücrelerin fonksiyonlarını yitirdiğini kaydetti.

Bunun oluşumunu engelleyebilmek için önerilerde bulunan Celep, sağlıklı beslenmenin önemini anlatarak özellikle antioksidant içerikli gıdaların tüketilmesinin bu tür hastalıkların oluşmasında mücadele etmede etkin role sahip olduğunu belirtti.

Berkkan ise etkinlikte “Doping Kontrol Süreci” başlıklı sunumunda dopingin tarihçesinden ve spor ile ilişkisine değinerek, Dünya Dopingle Mücadele Ajansı (WADA) tarafından yasaklı olarak sınıflandırılan kimyasal maddeler ve bunların olası yan etkileri hakkında bilgi verdi. 

Konuşmasında anabolik steroidler üzerinde de duran Berkkan, bu gibi yasaklı maddelerin sporcu performansına olan etkilerinden ve bunları kullanan sporcuların karşılaştığı sağlık problemlerinin neler olduğunu aktardı. 

Berkkan, etkinlikte ayrıca Dünya Dopingle Mücadele Ajansı’nın (WADA) belirlediği, sporculara uygulanan doping testleri ve bunların örneklemelerinin nasıl yapıldığını da açıkladı. 

Öğrenci ve öğretim üyelerinden gelen soruların ve cevapların tartışıldığı etkinlik sonunda Celep ve Berkkan’a Aslan tarafından plaket takdimi gerçekleşti.