Mühendislik

UKÜ'den rüzgâr enerjisi temalı yarışma

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Mühendislik Fakültesi, Enerji Sistemleri Mühendisliği Programı koordinatörlüğünde UKÜ Rüzgâr Hızı Ölçme yarışması (CIU-WINDCOM) düzenlendi. 

Yarışmanın organizatörlerinden Doç. Dr. Keyvan Bahlouli, yarışmanın iki aşamada gerçekleştirildiğini belirterek, “Yarışmanın ilk aşamasında, öğrencilerden yaratıcılık, analitik düşünme, programlama ve tasarım yeteneklerini kullanarak bir rüzgâr hızı ölçüm cihazı tasarlamalarını istedik” dedi. 

Öğrencilerin çok başarılı performanslar sergilediklerini aktaran Bahlouli, “Abdelrahman Salaheldin Ali Omer ve Maher Saleh Falah Alrawashdeh, rüzgârın hızını, hava sıcaklığını ve de havadaki nem oranını ölçebilen bir cihaz geliştirerek, birinci olmayı başardılar” bilgisini paylaştı. 

Bahlouli, yarışmanın ikinci aşmasının interaktif olarak gerçekleştirildiğini söyleyerek, “Yarışma süresinin 20 dakika ile kısıtlı olması sebebiyle, öğrenciler zamanla yarıştı” dedi. 

Yarışma organizatörlerinden Yrd. Doç. Dr. Neyre Tekbıyık Ersoy ise, sponsorluğunu Saydam Berberoğlu ve Kardeşi Ltd.’in yaptığı yarışmanın büyük bir rekabet ve heyecan içinde gerçekleştiğini belirterek, yarışmada başarı gösteren öğrencilere onları motive etmek için ödül ve sertifika verildiğini bildirdi. 

Yarışmanın konseptinin rüzgar hızı ölçümü olmasının bilinçli bir seçim olduğuna dikkat çeken Ersoy, ülkemizde rüzgar enerjisine yönelik çalışmaların artırılması gerektiğini işaret etti. 

Ersoy, rüzgâr hızı ölçümünün hem elektrik üretimi hem de günlük yaşam açısından önemli olduğunu dile getirerek, bu amaç için kullanılan anemometrelerin hava tahminlerinde, yapı projelerinde, rüzgar etkisinin belirlenmesinde, rüzgar türbinlerinden üretilebilecek elektrik miktarının belirlemesinde ve araştırma çalışmaları için gerekli olduğunu söyledi. 

Bu tarz yarışmaların, öğrencilerin almış oldukları teorik eğitimleri pratik uygulamalara çevirebilmeleri ve yaratıcılıklarını artırabilmeleri açısından çok önemli olduğunu aktaran Ersoy, Enerji Sistemleri Mühendisliği programı olarak, gelecekte farklı yarışmalar düzenlemeye devam edeceklerini de dile getirdi.