Güzel Sanatlar

UKÜ’lü Akademisyen Mimarlıkta Süreç Odaklı Eser Yayımladı

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yonca Hürol’un 2025 yılında Wiley Yayınevi tarafından yayımlanan “Tectonics as a Process in Architecture” adlı kitabı, mimarlık alanında yapı üretim süreçlerini yeniden değerlendirmeye sunmaktadır. Hürol’un tektonik üzerine yayımlanan üçüncü hakemli uluslararası eseri olan çalışma, mimarlığı tamamlanmış bir ürün olarak değil, çok katmanlı ve değişken bir süreç olarak ele almaktadır.

Prof. Dr. Hürol, kitabında yapı üretim süreçlerinin çoğu zaman doğrusal bir ilerleyiş olarak algılandığını, ancak gerçekte ekonomik baskılar, mevzuat eksiklikleri, malzeme sınırlılıkları ve parçalı karar alma mekanizmaları gibi birçok etken tarafından şekillendiğini ortaya koymaktadır. Özellikle Kuzey Kıbrıs bağlamında ele alınan bu dinamiklerin, nitelikli yapı üretimini zorlaştıran görünmeyen sorunlar yarattığına dikkat çekilmektedir.

Hürol, çalışmasında mimarlığın yalnızca estetik bir maskeden ibaret olmadığını vurgulayarak, “Bir yapının değeri, nasıl göründüğü kadar nasıl inşa edildiğiyle de ilişkilidir. Sürecin aksaması durumunda dayanıklılık, estetik, kalite ve tasarımsal özellikler kaçınılmaz olarak zarar görmektedir” değerlendirmesinde bulunmuştur.

Hürol ayrıca eserinde, inşaat sektöründeki standartlar konusundaki eksikliklere ve kısa vadeli kazançların uzun vadeli değerlerin önüne geçtiği araçsal yaklaşımlara da dikkat çekmektedir. Mimarlığı dinamik ve zaman zaman kırılgan bir süreç olarak ele alan kitap, yapılı çevrenin oluşumuna etki eden çok yönlü koşulları görünür kılmayı amaçlamakta; bu yönüyle mimarlık pratiğinde daha bilinçli, sorumlu ve nitelikli üretim anlayışına katkı sunması beklenmektedir.