Tıp

UKÜ’lü Akademisyenden Tıp Bilimleri alanına önemli kaynak

UKÜ Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hamid Soori’nin ‘Tıp Bilimleri Araştırmalarında Hatalar’ isimli kitabı yayınlandı 

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hamid Soori’nin ‘Tıp Bilimleri Araştırmalarında Hatalar’ isimli kitabı Springer-Nature Yayın Grubu tarafından yayımlandı. 
Araştırmacılara ve özellikle tıp pratisyenlerine tıbbi araştırmalardaki hataları tanımlama, kontrol etme ve önleme konusunda yardımcı olmayı amaçlayan kitap, kapsamlı bir kılavuz olma özelliği taşıyor.  
Yaklaşık 350 sayfa ve 11 bölümden oluşan kitap; çalışma tasarımı, veri toplama ve analizi, istatistiksel yöntemler, tıbbi prosedürlerdeki hatalar ve diğer metodolojik hususlar gibi çok çeşitli konuları içeriyor. Kitapta ayrıca araştırma önerisinin hazırlanması, araştırma kaynakları, anket tasarımı, mülakat rehberliği ve rastgele hataların kontrolü konularında da rehberlik sağlayan üç ek yer alıyor. 
Prof. Dr. Soori, söz konusu kitapta en yaygın hata türlerine ve bu hataların nasıl azaltılabileceğine dair pratik tavsiye ve bilgiler sağlamaya çalıştığını belirterek, ayrıca okuyucuların karmaşık kavramları anlamalarını geliştirmek amacıyla anlaşılır açıklamalar ve örnekler kullanarak erişilebilir ve kullanıcı dostu bir kitap tasarlamaya uğraş verdiğini kaydetti. 
Tıbbi araştırmaların sağlık hizmetlerinde hayati bir rol oynadığına dikkat çeken Soori, bu araştırmaların yeni tedavilerin, terapilerin ve teşhis araçlarının geliştirilmesinin temelini oluşturduklarını ifade etti. 
Soori, tıbbi araştırmanın doğruluğunun ve geçerliliğinin araştırma tasarımının, veri toplamanın, analizin ve yorumlamanın kalitesine bağlı olduğunu işaret ederek, “Bu kitap, araştırmacılara araştırmadaki farklı hata türlerini azaltma veya ortadan kaldırma konusunda yardımcı olmayı amaçlamaktadır” dedi.