Hukuk

UKÜ’lü akademisyenleri çatışma çalışmalarına katıldı

UKÜ Hukuk Fakültesi Akademisyenleri Sırbistan’daki Karşılaştırmalı Çatıma Çalışmaları konulu eğitime katıldılar

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ)  Hukuk Fakültesi öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Mustafa Erçakıca ve Öğretim Görevlisi Çiçek Göçkün Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da gerçekleştirilen “2023 Uluslararası Karşılaştırmalı Çatışma Çalışmaları” konusunda eğitim seminerine katıldılar.  

Medya ve İletişim Fakültesi (Fakultet za Medije i Komunikacije) tarafından yaz okulu olarak düzenlenen eğitimde seçilmiş 70 katılımcı çatışma çözümüne ilişkin konular ve çatışma yaşayan farklı toplumların toplumsal cinsiyet, liberalizm, geçiş dönemi adaleti, insan hakları, sanat ve hukuk yönleri irdelendi.  

Erçakıca, söz konusu yaz okulu eğitimleri için her yıl önceden ilan edilen tarihlerde başvuruların alındığını ve sonrasında yapılan elemeler ile belirli bir sayıda katılımcının kabul edildiklerini belirterek, “Bu yıl yine çeşitli ülkelerden başvuru alan yaz okuluna toplamda 70 katılımcı seçildi” ifadesini kullandı. 

Katılımcıların beş farklı modülü seçerek, eğitimler aldıklarına dikkat çeken Erçakıca, “Massachusetts Üniversitesi’nden Prof. Dr. Marie Breen-Smyth tarafından Şiddet, Savaş ve Travma konulu ilk modül ile eğitime başladıklarını dile getirdi. 

Erçakıca, Wellesley Koleji’nden Dr. Catia C. Confortini Feminist Barış ve Güvenlik Çalışmaları: Barış ve Savaşın Cinsiyetlendirilmiş Sürekliliği başlıklı eğitim modülü sonrasında Edinburgh Üniversitesi’nde ders veren Dr. Igor Štiks’in 21. Yüzyılda Vatandaşlık: Kırılgan Haklar, Eşitsiz Toplumlar, Bölünmüş Şehirler ve Küresel Hareketler konulu eğitime katıldıklarını kaydetti. 

Son olarak Griff Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Olivera Simic’in Yoğun Vahşet Ertesinde Adalet: Hakikat Arayışı, Cezalandırma ve Zarar Giderim eğitim modülü ile Belgrad Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Sonja Stojanovıc Gajic tarafından yürütülen Güvenlik, Çatışma ve İlliberalismin Doğuşu başlıklı modüllere katıldıklarını aktaran Erçakıca, 1 Temmuz 2023’te yapılan final oturumunun ardından katılımcılara katılım sertifikalarının verilmesi ile etkinliğin son bulduğunu ifade etti. 

Erçakıca, yaz okulunun her yıl geleneksel olarak gerçekleştirildiğini anımsatarak, 2024 yılında yine Belgrad’da farklı katılımcılar ve modüllerle yine düzenleneceği bilgisini paylaştı.