Amaç ve Vizyon

Merkez, Kıbrıs adası ve Akdeniz bölgesi odaklı bilimsel ve akademik çalışmalarda bulunmak, bu alanlarda yapılan başka çalışmaların UKÜ öğrencileri ve akademisyenlerine ulaşmasını sağlamak, benzer faaliyetlerde bulunan kurumlarla işbirliklerinde bulunmak, ve özellikle yüksek lisans ve doktora öğrencilerine çalışmalarında yardımcı olmak hedefleriyle, UKÜ bünyesinde 2013 yılında kurulmuştur.
Merkez, temel olarak siyaset bilimi, uluslararası ilişkiler, sosyoloji, uyuşmazlık çözümü ve ekonomi alanlarına odaklanmaktadır.
Merkezin ilgilendiği başlıca araştırma konuları arasında, Kıbrıs siyaseti ve ekonomisi, Kıbrıs sorunu, Doğu Akdeniz enerji politikaları, Akdeniz-Güney Avrupa siyaseti ve ekonomisi, Türk-Yunan ilişkileri ve göç gibi konular bulunmaktadır.
Yaptığı ampirik araştırmaların yanı sıra, Kıbrıs ve Akdeniz Çalışmaları Merkezi, düzenli olarak seminerler, çalıştaylar ve paneller düzenlemekte, yurt dışından gelen akademisyen ve araştırmacıları, yüksek lisans ve doktora öğrencileri ile buluşturmaktadır. Merkez, gelecekte özellikle Kıbrıs odaklı akademik bir arşiv ve bilgi merkezi kurmayı hedeflemektedir.