Deprem Sonrası Süreç Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

22-23 Bahar Dönemi Deprem Sonrası Süreç

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından, 2022-2023 Akademik Yılı Bahar Dönemi ile ilgili OHAL bölgesinden gelen öğrencilerimiz için Üniversitemiz tarafından sıkça sorulan sorular hazırlanıp aşağıda yanıtlanmıştır.

EĞİTİM-ÖĞRETİM

1. Bahar Dönemi dersleri ne zaman başlayacaktır?

Akademik takvimimizde belirtildiği üzere 20 Şubat 2023 tarihinde başlayacaktır. Akademik takvimi görüntüleyebilmek için tıklayınız.

2. 2022-2023 Bahar Dönemi eğitim ve öğretim nasıl yürütülecektir?

OHAL bölgesinden gelen öğrencilerimize 2022-2023 Akademik Yılı Bahar döneminde 31 Mart 2023 tarihine kadar cezasız ders kaydı yapabilme hakkı verilmiştir. Bu öğrencilerimiz için uygulanacak olan eğitim modelinin ne olacağı ile ilgili KKTC Devlet Makamları ile YÖDAK’ın değerlendirmesi sonucu alınacak olan kararlar beklenmektedir.

3. 2022-2023 Bahar Dönemi kayıtları nasıl olacak?

OHAL bölgesinden gelen öğrencilerimizin 2022-2023 Akademik Yılı Bahar döneminde mevcut mali yükümlülüklerine bakılmaksızın ders kayıt hakları açılmıştır. Ayrıca, talep etmeleri halinde ücretsiz kayıt dondurma hakkı verilmiştir.

4. 2022-2023 Bahar Dönemi ders kayıtları nasıl olacak?

OHAL bölgesinden gelen öğrencilerimize 2022-2023 Akademik Yılı Bahar döneminde 31 Mart 2023 tarihine kadar cezasız ders kaydı yapabilme hakkı verilmiştir.

5. Yüz yüze yapılan derslerin ders materyalleri Moodle’a eklenerek desteklenecek mi?

Yüz yüze yapılan tüm derslerin ders materyalleri ilgili ders hocası tarafından Moodle’a yüklenmektedir.

6. 2022-2023 Bahar Dönemi derslerin başlangıç tarihinden daha geç gelecek öğrenciler için telafi dersleri yapılacak mı? Devamsızlık konusunda sorun yaşanır mı?

OHAL bölgesinden gelen öğrencilerimizin, derslerini takip edebilmeleri için gerekli telafiler yapılacak olup, devamsızlık konusunda ders kayıtları için belirlenen 31 Mart 2023 tarihine kadar esneklik sağlanacaktır.

7. OHAL bölgesinden gelen öğrenciler mezun durumuna gelmiş ve stajı eksik kalmış olmaları durumunda stajlarını nasıl tamamlayacak? Stajını OHAL bölgesinde ayarlayanlar ancak, staj yeri yıkılmış öğrenciler ne yapmalı?

Danışmanlar ve Bölüm Başkanları ile eksik kalan stajlar ya da yeni başlanacak olan staj yerlerinin değiştirilmesi hakkında iletişime geçilmelidir. 

DESTEK

1. OHAL bölgesinden gelen öğrencilerin kimlik ve pasaportlarını kaybetmeleri durumunda Kuzey Kıbrıs’a ulaşımı nasıl sağlanacaktır?

Kimliği ve pasaportu olmayan kişiler, “Geçici Kimlik Belgesi” ile KKTC’ye seyahat edebilecektir’. Kimliklerini kaybeden deprem mağdurlarının, 90 gün süresince “Geçici Kimlik Belgesi” ile KKTC’ye seyahat edebileceği açıklanmıştır. Ayrıca pasaport veya diğer seyahat belgelerini depremden dolayı kaybeden kişilerden Türkiye Cumhuriyeti Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünden temin edecekleri seyahat belgesi yerine geçebilecek resimli belge sunması koşulu ile girişlerine izin verilecektir.

Adana Şakir Paşa Havalimanı’nda geçici seyahat belgesi verilmeye başlandığı, Mersin ve Taşucu Limanlarında verilmesi için de çalışmalar yürütüldüğü belirtilirken, tüm illerde de Türkiye Cumhuriyeti Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü’ne başvurularak gerekli belgelerin temin edilebileceği bildirildi. Detaylı bilgi SIS üzerinden yayınlanmıştır. 

2. OHAL bölgesinden gelen öğrencilerin eğitim ücretleri ve barınma ihtiyaçları giderilecek mi? Nasıl yararlanabilirler?

OHAL bölgesinden gelen öğrencilerimizin mağduriyetlerine ilişkin beyanları doğrultusunda ve devlet kurumlarından bilahare temin edecekleri resmî belgeler uyarınca eğitim ve yurt ücretleri üzerinden belirli oranlarda uygulanacak olan indirimlerden yararlanabileceklerdir. Bu doğrultuda öğrencilerimiz öncelikle SIS üzerinden dilekçe yazarak mağduriyetlerini beyan etmelidirler.

3. OHAL bölgesinden gelen öğrencilerin ihtiyaçları nasıl belirlenmektedir?

OHAL bölgesinden gelen öğrencilerimizin ihtiyaçlarının belirlenmesi için Üniversitemiz Afet Koordinasyon Ekibi kurmuştur. İlgili ekip ile iletişim için 0548 858 96 65 WhatsApp hattını, akb@ciu.edu.tr e-posta adresini veya SIS Dilekçe Modülünü kullanabilirsiniz.

4. OHAL bölgelerine gönderilmek üzere oluşturulan yardım kampanyalarına destek nasıl sağlanır?

Yardım toplama çalışmalarımız öğrencilerimiz ve ekiplerimizin destekleri ile devam ediyor. Teslim edeceğiniz malzemelerin kullanılmamış olması, kullanılmış ise de gerçekten temiz, yıkanmış, ütülenmiş ve katlanmış durumda olmaları önemlidir. Ayrıca, malzemelerin derlenmesi ve kutulanmasında yardımcı olan ekiplerimizin işlerini kolaylaştırmak adına teslim edeceğiniz malzemeleri liste şeklinde not etmenizi rica ediyoruz. Teslim yeri Kampüs Müdürlüğü’dür. Çalışma saatleri sabah 8’den öğleden sonra saat 5’e kadardır.

YAKLAŞIM VE DAVRANIŞ

1. OHAL bölgelerinde depremden doğrudan doğruya etkilenen ve/veya doğrudan etkilenmemiş öğrencilere ve arkadaşlarımıza nasıl konuşmalıyız?

Hepimizin çok zorlayıcı bir dönemden geçtiğinin bilincinde olarak, bireyler ile temas halindeyken yapılacak paylaşımlar için alan yaratılması bu süreçte önem teşkil etmektedir. Ek olarak, bireyleri zorlamadan, şefkatli ve empati ile iletişimlerimizi sürdürmemiz gerekmektedir. Bu konularda ilerleyen zamanlarda bilgilendirme ve destek toplantıları yapılacaktır.

Ayrıca bilinmelidir ki Üniversitemizin Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Merkezi (PDAREM) depremden doğrudan doğruya etkilenmiş veya doğrudan etkilenmemiş olan tüm öğrencilere ve çalışanlara psikolojik destek sunmaktadır. Bu destekten yararlanmak isteyenler merkezimiz ile pdarem@ciu.edu.tr e-posta adresinden veya +90 392 671 1111 telefon numarasını arayarak (Dahili:2030-2086) ulaşabilirler. PDAREM sayfasını ziyaret etmek için tıklayınız.

PDAREM EKİBİ

Ne acıyı yok sayalım, ne umudu…

Son zamanlarda dünya bir krizden diğerine yalpalıyor gibi görünüyor. Küresel bir salgın, ekonomik belirsizlik ve malesef canımızı acıtan doğal afetler birçoğumuzun günlük yaşamlarını yürütme biçiminde değişikliklere neden oldu.
Hayatta üzüntü veya sıkıntıdan kaçınmanın bir yolu olmasa da, yaşanan olaylar karşısında zihinsel dayanıklılığınızı güçlendirmek, hayatınızı değiştiren olaylara daha iyi uyum sağlamanıza ve yeni normale ayak uydurmanıza yardımcı olacaktır.

PDAREM Ekibi olarak her zaman olduğu gibi bu dönemde de yanınızda olduğumuzu bilmenizi ve destek almak istemeniz durumunda bizlere ulaşmanızı istiyoruz. PDAREM sayfasını ziyaret etmek için tıklayınız.

PDAREM Başkanı Yrd. Doç. Dr. Eliz Volkan Tel: +90 392 671 11 11 Dahili: 2612
Uzman Psikolog Çise Akün Tel: +90 392 671 11 11 Dahili: 2030
Uzman Psikolog Huriye Koruşan Tel: +90 392 671 11 11 Dahili: 2086