Eğitim

21 Aralık 1963 Kıbrıs Türkünün varoluş mücadelesinin tarihidir

UKÜ Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Yurdal Cihangir Milli Mücadele ve Şehitler Haftası kapsamında konuşarak “21 Aralık 1963, Kıbrıs Türk toplumunun dirayetinin, toprağına bağlılığının, sevgisinin, akıttığı kanının, canı pahasının olgunlaştırdığı bir sürecin başlangıcıdır” ifadesini kullandı.

Ulusların, tam özgürlüklerine kavuşabilmeleri için uzun ve çetin bir mücadele verdikleri bilgisini anımsatan Cihangir, “Kıbrıslı Türkler canları pahasına, kanları pahasına hiçten yoktan var ettikleri güçle, modern silahlara, topa karşı büyük bir inançla karşı koymayı, direnmeyi bilmişler; ölümü kutsal saydılar” dedi.

Yrd. Doç. Dr. Cihangir, 1960 yılındaki Londra ve Zürih Antlaşmaları ile Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kurulduğunu aktararak, “Lakin Rumlar, bu antlaşmaları Enosis’e kolaylıkla geçişi sağlayacak bir sıçrama tahtası olarak gördüler ve değerlendirdiler” şeklinde konuştu.

Kıbrıslı Rumların Megalo İdealarını bir an önce gerçekleştirmek ve Akritas Planını uygulamaya koymak için çok fazla beklemek istemediklerine dikkat çeken Cihangir, “21 Aralık 1963’te harekete geçtiler. Bütün güçleriyle her yerde Türklere karşı saldırılara başladılar” ifadelerine yer verdi.

Cihangir, amaçlarının kısa bir sürede Kıbrıs Türk Toplumunu ortadan kaldırmak olduğunu belirterek, Kıbrıs Türk toplumunun ise Kıbrıslı Rumların bu ani saldırılarına karşı kısa sürede kendilerini toparlayarak, savunma durumuna geçtiklerini kaydetti.

Kıbrıs Türk toplumunun özverili bir direnişle bu durumu 11 yıl sürdürdüğüne işaret eden Cihangir, “Yok olma tehdidi ile karşı karşıya kaldığı bu yılları Kıbrıs Türk Toplumu, TMT sayesinde hem varlığını hem de özgürlüğünü yitirmeden sürdürebildi” dedi.

Cihangir, onlarca yıl Kıbrıs Türk toplumunun yokluklar içinde ve silahsız olarak sürdürmüş olduğu bu mücadelenin 1974 Barış Harekâtına kadar devam ettiğini belirterek, bu mücadele sonucunda bugün kendi devletinin topraklarında özgür yaşayabildiğini anımsattı.