Arşivcilikte dijital dönüşüm ele alındı
KKTC Milli Arşiv ve Araştırma Dairesi tarafından düzenlenen “Arşivciliğin Dünü Bugünü Yarını” temalı panelde Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Kütüphane Müdürlüğü Kütüphanecilerinden Serkan İpekçi yeni nesil kütüphanecilik kapsamında yer alan arşivlerin dijitalleştirilmesi konusunda bilgi verdi.
KKTC Milli Arşiv ve Araştırma Dairesi konferans salonunda gerçekleşen etkinlikte, İpekçi bir arşivi neden ve nasıl dijitalleştirmek gerektiği hakkında konuşarak, öncelikle dijitalleştirme projelerinin planlama, teknik altyapı ve iş gücünü oluşturma gibi aşamaları bulunduğunu açıkladı.
Serkan İpekçi konuşmasında belge sayısı ve ulaştığı tarihsel derinlik gibi açılardan ülkenin en büyük arşivi olan KKTC Milli Arşivi’nin dijitalleştirilme sürecine dair öneriler vererek, Milli Arşivin dijitalleştirilme isteğinin çıkış noktasının toplumsal bir refleks olarak ‘koruma’ düşüncesi olduğunu dile getirdi.
Arşivin dijitalleştirilmesinin birçok avantajı ve faydası olacağına da işaret eden İpekçi, bu sayede bilimsel/akademik araştırma ya da yayınlara itici bir güç sağlayacağının altını çizdi.
İpekçi Mili Arşiv kapsamında konuşarak, “Bu arşivi odağa alarak sayısız siyasal, ekonomik, sosyo-kültürel vb. araştırma yapmak ve aynı ölçüde yayına dönüştürmek mümkün. Bir arşiv dijitalleştirmesi asla sadece teknik bir çalışma değildir; daha ötesinde aslında entelektüel bir dönüşümdür” şeklinde konuştu.
Panelin ardından, Daire bünyesinde hazırlanan Türkçe ve Yunanca kitap koleksiyonlarının açılışı gerçekleştirildi. Etkinlik, kokteyl ve hatıra fotoğraflarının çekimi ile son buldu.