Psikoloji

Bu süreçte en önemli yardım insani yardımdır

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Merkezi (PDAREM) Kahramanmaraş, Pazarcık ilçesi merkezli gerçekleşen deprem nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada hem Kuzey Kıbrıs’ta hem de Türkiye’de çok zorlu bir dönemden geçildiği belirtilerek, bu süreçte yapılabilecek en önemli yardımın insani yardım olduğunu ve psikososyal destek ile güçlenmenin bu ‘görünmeyen yaranın’ etkisini azaltabileceği bildirildi.   

Acısını paylaşmak isteyen bireylere yönelik anlayışlı olunmanın ve acılarını paylaşmaları için de alan yaratıp, destek olmanın önemine işaret edilen açıklamada, bu destek için bireylerin profesyonel olmalarının gerekmediği, empati göstererek, dinleyerek ve bağ kurarak da destek sağlanabileceği kaydedildi.

Açıklamada özellikle yapılması gerekenler konusuna da dikkat çekilerek, şunlar aktarıldı: “Dürüst, içten ve güvenilir olmak, önyargınız var ise fark etmek, mahremiyeti ve temel ihtiyaçları gözetmek, kişiler ile fiziksel teması onlar istemedikçe kurmamak, saygılı, sıcak tavırlı olmak, yüz ifadesine dikkat etmek, önemsediğini hissettirmek, ihtiyaç duyulanları sormak, kendine ya da etraftakilerin kayıplarının yasını tutmak ve üzülmek için izin verilmesi önemli”.   

Ayrıca açıklamada bu süreçte yapılmaması gerekenler konusunda da bilgi verilerek, şunlar ifade edildi: “Yanlış bilgi-söz vermek, zorlamak, detay istemek, mahremiyeti ihlal etmek, yargılamadan, eleştirmeden, sözünü kesmeden dinlemek, yorumlamak (sen güçlü olmalısın, sakin ol, beterin beteri var gibi), tek başına hareket etmek, ne hissetmesi gerektiğini, nasıl düşünmesi gerektiğini söylemek gibi yaklaşımların yapılmaması gerekiyor”.  

PDAREM Başkanı Yrd. Doç. Dr. Eliz Volkan ise travma denildiği zaman genellikle fiziksel yaralanmaların düşüldüğünü ancak deprem gibi bir afet sonrasında insanların aynı zamanda psikolojik travma da yaşayabileceklerini, genel olarak psikolojik travmanın, korkutucu ya da zarar verici olaylar karşısında insanların gösterdikleri tepkiler için kullanıldığının altını çizdi.  

Deprem sonrasında özellikle çocuklara yardımcı olmak amacıyla onları dinlemenin, rahatlatmanın, güven vermenin, rutine dönme ve korumanın önemli olduğunu işaret eden Volkan, ayrıca onları takdir etmenin, ihmal etmemenin ve oyun oynamalarını sağlamanın faydalı olacağını dile getirdi.  

Volkan, bu süreçte yetişkinler için de önerilerde bulunarak, bireylerin sağlıklarına önem vermeleri, kendilerine zaman ayırmaları, günlük yaşamlarına devam etmeleri, duygu ve düşüncelerini paylaşmaları, aile üyeleri ve arkadaşları ile zaman geçirmeleri tavsiyesinde bulundu.

Bu süreçte ani kararlar alınmaması gerektiğine dikkat çeken Volkan, özellikle medya ve sosyal medya maruziyetinin azaltılması önerisinde bulundu.