Kampüs

COVID-19 Sürecinde Fizyoterapinin Önemi

UKÜ Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Fizyoterapist Yrd. Doç. Dr. Özge Özalp, 8 Eylül Dünya Fizyoterapi Günü kapsamında konuşarak, tüm dünyayı etkisi altında alan Covid-19 salgını nedeniyle uzun süre hastanede tedavi alarak hayata tutunmaya çalışan birçok hastanın bu süreçte yaşanan hareket kaybı, fonksiyonellikteki azalma ve solunum sistemindeki olumsuz değişiklikler sebebiyle fizyoterapi uygulamalarının ve fizyoterapistlerin öneminin ön plana çıktığını ifade etti.

UKÜ Haberler Tanıtım Görseli

Hastalık, engel ve yaralanma durumlarında, her türlü hareket ve fonksiyon bozukluğu tanısı sonrasında, fizyoterapiye özel ölçme ve değerlendirilme prensipleri ile tedavi planını oluşturan ve uygulayan sağlık elemanları olarak, fizyoterapistlerin hastaların iyileşmesinde önemli katkıları bulunduğuna işaret eden Özalp, tarihi geçmişi eski yıllara dayanan mesleğin çeşitli ülkelerdeki meslek birliklerinin ortak kararı ile 1996 yılından itibaren her yıl 8 Eylül’de Dünya Fizyoterapi Günü olarak kutlandığını da aktardı.

250 civarı fizyoterapist görev yapmakta
Yrd. Doç. Dr. Özalp, dünya çapında fizyoterapi mesleğinin ve fizyoterapistliğin topluma anlatılması ve halka ulaşılması açısından her yıl çeşitli etkinlik ve temalar eşliğinde kutlandığını belirterek, Kuzey Kıbrıs’ta meslekle ilgili ilk yapılanmanın 1979 yılında hayata geçirildiğini ve günümüzde 250 civarında üyesi bulunan Kıbrıs Türk Fizyoterapistler Birliği’nin de her yıl hem bilimsel etkinliklerle fizyoterapistlerin mesleki olarak gelişimine katkı koyduğunu hem de halka dokunan etkinliklerle mesleki farkındalığı arttırdıklarını kaydetti.

UKÜ Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Özge Özalp konuşması sonunda, yaptığı dokunuşlar ile her yaşta bireyin hayat kalitesini yükselten tüm fizyoterapistlerin Dünya Fizyoterapi Günü’nü de kutladı.