Dünya İhmal Edilen Tropikal Hastalıklar Günü
Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi, Dünya İhmal Edilen Tropikal Hastalıklar Günü'nde küresel sağlık camiasına katılarak, dünya çapında 1.7 milyar insanı etkileyen bu yıkıcı hastalıklarla mücadele için daha fazla dikkat ve kaynağa duyulan kritik ihtiyacı vurgulamaktadır.
Lenfatik filaryaz, şistozomiyaz ve trahom gibi hastalıkları içeren İhmal Edilen Tropikal Hastalıklar (NTD'ler), özellikle düşük gelirli bölgelerde halk sağlığı açısından önemli zorluklar teşkil etmeye devam etmektedir. Uzun vadede ciddi fiziksel engele ve sosyal damgalanmaya neden olmasına rağmen, bu hastalıklar genellikle diğer küresel sağlık sorunlarından daha az ilgi görmektedir.
Dünya Sağlık Örgütü'nün 2030 yılına kadar Dünya İhmal Edilen Tropikal Hastalıklar yükünü azaltma taahhüdü, bu küresel sağlık önceliğinin aciliyetinin altını çizmektedir. Bu yılki Dünya NTD Günü’nde özellikle bu hastalıklarla ilişkili sosyal damgalamanın ele alınması yanı sıra bu hastalıklarla mücadelede siyasi kararlılık, finansman desteği ve yenilikçi tedavi yaklaşımlarına duyulan ihtiyaç ön plana çıkarmıştır.
Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Profesör Dr. Ayşegül Taylan Özkan, “İhmal Edilen Tropikal Hastalıklar, evrensel sağlık seviyesine ulaşmanın önünde büyük bir engeldir ve bu hastalıkların göz ardı edilmemesini sağlamak için birlikte çalışmaya devam edilmelidir.” dedi
UKÜ Tıp Fakültesi, araştırma, eğitim ve halk sağlığı girişimleri yoluyla NTD'lerle mücadeleye yönelik küresel çabaları aktif olarak desteklemektedir. Üniversite, tıp fakültelerini, araştırma kurumlarını ve küresel sağlık kuruluşlarını, bu hastalıkların ortadan kaldırılmasına yönelik ilerlemeyi hızlandırmak için işbirliğine dayalı çabalara ve savunuculuğa katılmaya teşvik etmektedir.