Eczacılık

Eczacılar sayesinde milyonlarca insanın sağlığı korunuyor

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Aslan tüm dünyada eczacıların insan sağlığını korumak ve iyileştirmek için büyük bir sorumluluk yüklendiklerini hatırlatarak, en kolay ulaşılabilen sağlık danışmanı olan eczacıların özenli çalışması sayesinde milyonlarca insanın sağlığının korunduğunu ve yaşam kalitelerinin arttığını kaydetti. 
Prof. Dr. Aslan, 25 Eylül tarihinin Türk Eczacılar Birliği’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen Uluslararası Eczacılık Federasyonu (FIP) 69. Dünya Eczacılık Kongresi sırasında Türk Delegasyonunun önerisi üzerine alınan bir kararla belirlendiğini söyleyerek, “25 Eylül tarihi 2010 yılından itibaren her yıl Dünya Eczacılık Günü olarak kutlanmaya başlandı” dedi. 
Bugünün sağlık sektörünün temel taşlarından birini oluşturan eczacılık mesleğinin insan sağlığındaki vazgeçilmez rolüne dikkat çekmek amacıyla kutlanmaya başladığını işaret eden Aslan, bu açıdan mesleki gelişime de katkı sağlandığının altını çizdi. 
Aslan, ilaç ve sağlık danışmanlığı yaparak hastalara sunduğu farmasötik bakım sayesinde toplum sağlığının korunmasında etkin görev yapan eczacıların öneminin özellikle pandemi döneminde bir kez daha fark edildiğini de aktararak, “Eczacılar, salgın döneminde tüm Dünya’da kesintisiz hizmet vererek, pandemi ile mücadelede etkin rol aldılar” ifadesini kullandı. 
Dünya Eczacılık Günü kapsamında hastalara bazı tavsiyelerde de bulunan Aslan, “İlaçlarınızı alırken kullandığınız başka ilaçlar veya bir şikâyetiniz varsa eczacınızı ya da doktorunuzu bilgilendirmeyi ihmal etmeyin” bilgisini paylaştı. 
Aslan, ilaçların aynen belirtildiği gibi, tam ve zamanında kullanılmalarının önemli olduğunu da belirterek, ilaçların doğru kullanılmamaları durumunda tedavi edici özelliğini kaybedebileceğini dile getirdi. 
İnternetten veya eczane dışından ilaç alınmaması gerektiğine de dikkat çeken Aslan, “Eczane dışındaki yerlerde satışa sunulan ilaçların nerede ya da hangi koşullarda üretildiğini, içlerinde neler olduğunu hiçbir zaman bilemezsiniz” hatırlatmasında bulundu. 
Aslan konuşmasında son olarak, bilimselliği ön planda tutarak verdiği emekle toplum sağlığına hizmet eden ve insan sağlığını korumak gibi son derece kutsal bir görevi üstlenen tüm eczacıların ‘Dünya Eczacılar Günü’nü kutladıklarını ifade etti.