Eczacılık

Eczacılar toplum sağlığı konusunda büyük bir sorumluluk taşıyorlar

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ecz. Yasemin Yazan eczacıların tek ilaç ve sağlık ürünü danışmanı olduklarını belirterek, çok büyük bir sorumluluk yüklendiklerini ifade etti. 

Bilimsel eczacılık eğitimine 14 Mayıs 1839 tarihinde başlanması nedeniyle bu günün Eczacılık Günü olarak kutlandığını anımsatan Yazan, eczacıların ilacın üretim aşamasından hastaya ulaştırılmasına kadar her aşamada sorumluluk aldıklarını vurguladı. 

Prof. Dr. Yazan eczacıların güncel bilgileri sürekli takip ettiklerini aktararak, böylece toplum sağlığının korunması ve geliştirilmesinde önemli rolleri bulunduğunu dile getirdi.  

Eczacılık Günü kapsamında sağlık/meslek/ilaç haklarının gündeme geldiğini kaydeden Yazan,  bu sayede daha nitelikli sağlık hizmetlerine ulaşılmasının amaçlandığını da sözlerine ekledi. 

Dekan Yazan, bu amaç doğrultusunda eczacılık fakülteleri ile eczacılık örgütlerinin bugüne dek birlikte hareket ettiklerini belirterek, “Eczacılık mesleği ticari bir alan değil, toplum sağlığının vazgeçilmez bir hizmet mesleğidir” şeklinde konuştu. 

COVID-19’un yaşandığı günlerde dahi eczacıların büyük bir özveri ile çalıştıklarına dikkat çeken Yazan, “Eczacılar bu süreçte toplum sağlığı için ne denli önemli olduklarını bir kez daha göstermiştir” dedi.   

Prof. Dr. Yazan, eczacılık sektörünün dinamik ve inovatif bir sektör olduğuna dikkat çekerek, “İlaç ve sağlık ürünleri alanında gelişmeleri yakından izleyen eczacı profesyonel hayatında yalnızca bilgisini değil, kendine özgü uzmanlığını da kullanarak toplumun sağlık açısından en iyiye ulaşması için çabalayan önemli bir meslek sahibidir” ifadesini kullandı.