Mühendislik

Güngör düzenli katı atık depolama sahası vahşi depolama sahasına dönüştü

Doç. Dr. Akanyeti: “Öngörülen oldu”
Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. İme Akanyeti Güngör Düzenli Katı Atık Depolama Tesisinde gerçekleşen yangın hakkında konuşarak, “Öngördüğümüz oldu: Güngör düzenli katı atık depolama sahası vahşi depolama sahasına dönüştü” ifadesini kullandı. 

Güngör Düzenli Katı Atık Depolama alanının Avrupa Birliği finansmanı ile tamamlandığını ve 2012 yılından bu yana evsel katı atık kabulüne başladığını anımsatan Akanyeti, Güngör depolama alanının ilk kullanıldığı yıllarda kurallara uygun işletildiğini ancak özellikle son yıllarda doğru yönetilememesinden dolayı durumun halkın sağlığını tehdit edici boyuta ulaştığını kaydetti. 

Akanyeti, alanın başlarda tüm gelişmiş ülkelerde olduğu gibi, vahşi depolama alanlarından farklı olarak, yer altı sularını, toprağı, hava kalitesi ve insan sağlığını koruyup olumsuz etkileri en aza indirmek için gerekli tüm koşulları taşıdığını belirterek, “Ancak yıllardır dile getirdiğimiz gibi yanlış işletme şekilleri ve çalışmayan denetim mekanizmalarından dolayı milyonlarca Euro harcanarak açılan tesis günümüzde vahşi depolama alanına dönüştü” şeklinde konuştu. 

Bugün tesise inşaat ve tehlikeli atıklar da dâhil her türlü atığın kabul edildiğine dikkat çeken Akanyeti, tesiste hiçbir denetim yapılmadığının da altını çizdi. 

Yıllar önce Dikmen vahşi depolama alanında yaşanan sorunların şimdi de Güngör alanında yaşanmaya başladığını aktaran Akanyeti, “Ne yazık ki başladığımız yere geri dönmüş durumdayız. Bu kabul edilebilir bir durum değildir. Tüm ada halkının sağlığı yeniden tehlike altındadır” açıklamasında bulundu.  

Akanyeti, yeniden hazırlanmaya çalışılan entegre katı atık yönetimi ile ilgili ihalenin yeni bir atık yönetim sistemi kurulumu yanında Güngör Tesisinin rehabilitasyonunu da içermesi gerektiğini söyleyerek, “Ülkemizin gelecek 30 yıllık katı atık yönetim şeklini belirleyecek olan ihale ve şartname hazırlık sürecinde uzman görüşlerinin dikkate alınması sürecin doğru ilerlemesi açısından büyük önem taşıyor” dedi. 

İhale ve şartname hazırlığının doğru yapılmasının yeterli olmadığını da vurgulayan Akanyeti, Güngör düzenli depolama sahasında yaşanan örnekte olduğu gibi yeni ihale sonuçlandığı zaman işletme ve denetim sorunları çözülmediği takdirde benzer sorunların yaşanacağını kaydetti.