Kıbrıs’ta Uzlaşmaya Yönelik Barış İnşası Çabaları
Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ), Kıbrıs ve Akdeniz Çalışmaları Merkezi (CYPMED) tarafından düzenlenen 'Kıbrıs’ta Uzlaşmaya Yönelik Barış İnşası Çabaları' başlıklı seminerde, Kıbrıs'ta çatışma çözümü ve barış inşası çalışmalarının teorik temelleri yanı sıra düşmanca/seçici anlatılara karşı direnç ile barış inşa sürecinde karşılaşılan zorluklar ele alındı.
CYPMED Direktörü Doç. Dr. Sertaç Sonan’ın açılış konuşmasıyla başlayan seminerde, Çatışma Çözümü ve Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları uzmanı ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Teknik Komitesi üyesi, Doç. Dr. Maria Hadjipavlou konuşmacı olarak yer aldı.
Doç. Dr. Hadjipavlou, öncelikle barış inşası çalışmalarının teorik altyapısı hakkında bilgi vererek, genel olarak zorlu çatışmaların özelliklerine değindi.
Sunumunda diyaloğun makro, ara ve mikro düzeylerde kurulması gerektiği noktasına dikkat çeken Hadjipavlou, barış sürecinin sadece liderler düzeyinde değil, müzakerecilerin çalışma ekipleri, kadın örgütleri, barış aktivistleri ve akademisyenleri de içine alacak büyük bir diyaloğun parçası olacak şekilde kurgulanması gerekliliğine işaret etti.
Doç. Dr. Hadjipavlou, Kıbrıs sorunu bağlamında, Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum toplumlarının ilgisinin genellikle makro düzeydeki müzakere süreçleri ile ivme kazandığını aktararak, en büyük eksikliğinse toplumsal bir barış hareketinin ortaya çıkmamış olması olduğu değerlendirmesinde bulundu.
Yüksek lisans ve doktora öğrencileri ile birçok akademisyenin katılım gösterdiği seminerde, Hadjipavlou, sunumu sonrasında, öğrenci ve öğretim üyelerinin, geçmişten bugüne müzakere süreçlerinde kadınların yer almamasının nedenleri yanında, ekonomi ve çatışma çözümü ilişkisine dair sordukları soruları cevapladı.