Sosyal İzolasyonu Fiziksel Aktivitelerle Sağlıklı Hale Dönüştürelim

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ali Emre Erol, koronavirüs nedeniyle yaşanan sosyal izolasyon sürecinde toplum olarak alışkın olmadığımız, hareketsiz bir yaşam şekli ile karşı karşıya kaldığımızı belirterek, uzayan süreç ile beraber, fiziksel aktivite eksikliği ve hareketsizliğin bazı hastalıkların ortaya çıkmasında belirleyici etken olabileceğini hatırlattı.

CIU News Full Width Default Image

Prof. Dr. Erol, düzenli olarak yapılacak fiziksel aktivitelerin özellikle kardiyovasküler rahatsızlıkların oluşumunu engelleyeceğini aktararak, ayrıca metabolizmanın daha düzenli çalışmasına, obezitenin engellenmesine, iskelet-kas sistemi ile ilgili problemlerin azalmasına katkı sağlayacağını ifade etti.

Koronavirüs nedeniyle oluşan yeni şartların çoğu kişiyi psikolojik bakımdan da depresif, demotive ve kaygı düzeyi yüksek bireylere dönüştürdüğünü belirterek, “Fiziksel aktivite bu tip istenmeyen psikolojik durumların oluşmaması açısından da önemlidir” dedi.

Ev ortamında ve başlangıç seviyesinde gerçekleştirilebilecek birçok aktivite bulunduğuna dikkat çeken Erol, bu aktiviteleri gerçekleştirebilmek için öncelikle tıbbi yönden spor yapılmasına engel bir rahatsızlığın olmaması gerekliliğini de hatırlattı.

Prof. Dr. Erol, bu süreçte ev ortamında gerçekleştirilebilecek aktivitelerden basit bir program bilgisi vererek, programda yer alan hareketlerin isimlerinin internetten aranması durumunda uygulama videolarına erişilebileceğini de söyledi.
1.Hareket      Sit ups             3 x 10  tekrar
2.Hareket      Push-ups          3 x 10  tekrar
3.Hareket      Squat               3 x 10  tekrar
4.Hareket      Lunges             3 x 10 tekrar
5.Hareket      Planks              3 x 20 saniye

Aktivite sırasında özellikle hipertansif kişilerin plank, squatta bekleme, şınav vaziyetinde bekleme gibi izometrik egzersizlerden kaçınması gerektiğini dile getiren Erol, bu tip egzersizin istemsiz nefes tutma, kan basıncını yükselteceğinden risk durumları yaratabileceğini belirtti.

Erol, kalp rahatsızlığı ve hipertansiyonu olan kişilerin, izometrik egzersizlerden kaçınmasının önemine vurgu yaparak, “Ayrıca, 3 set uygulanacak hareketlerin her seti arasında, nefes ve nabız seviyesinin, egzersiz başlangıç seviyesine yakın olmasına dikkat edilmedir” ifadesini kullandı.