Tüm Dünyada Artan Salgınlar Nedeni ile Hemşireliğe Yatırım Yapılması Önemli
Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Sağlık Bilimleri Yüksekokulu, Hemşirelik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Hatice Sütçü yaşanan pandemi sürecinde sağlık sistemlerinin yetersizliklerinin tedavi ve bakım hizmetlerinde aksamalara neden olduğunu belirterek, gelecekte olası sağlık sorunlarının başarıyla yönetilebilmesi için hemşireliğe yatırım yapılması, yüksek nitelikli hemşirelik işgücünün oluşturulması ve hemşire haklarının iyileştirilmesi konularının önemli olduğunu kaydetti.
Bu konudaki iyileştirilme ve düzenlemelerin hayata geçirilmesi için politik karar vericilerinin, ulusal ve uluslararası meslek örgütleri ile eğitim kurumlarının ortak çalışma yapması gerektiğini aktaran Sütçü, “Yaşlı nüfus giderek artıyor ve salgın hastalıkların yaşanma riski de günümüzde yükselmeye başladı. Bu nedenle sağlığın korunması, geliştirilmesi ve bakımın sağlanmasında nitelikli hemşire ihtiyacı bütün paydaşların sorumluluğudur” dedi.
Prof. Dr. Sütçü, 12 Mayıs Uluslararası Hemşireler Günü kapsamında konuşarak, “Her yıl Florence Nightingale'in doğum yıldönümü olan 12 Mayıs'ta düzenlenen Uluslararası Hemşireler Günü kutlamaları belirlenen bir tema ile kutlanıyor. Bu yıl için ‘Hemşireler: Öncü Bir Ses – Küresel Sağlığı Güvence Altına Almak İçin Hemşireliğe Yatırım Yapın ve Haklara Saygı Gösterin’ teması belirlendi” dedi.
Bu tema ile dünya çapındaki sağlık sistemlerinin güçlendirilebilmesi ile hemşirelik mesleğini koruma, destekleme ve mesleğe yatırım yapma ihtiyacına işaret edilmesinin amaçlandığını dile getiren Sütçü, “Kaliteli hemşirelik bakımında ilk basamak olarak hemşirelik lisans eğitiminde güncel bilgiler ve gelişmiş teknolojiler kullanılarak, yeterli ve yetkin mezun verilmesi önemlidir” şeklinde konuştu.
Sütçü hemşirelik mesleğinde yapılabilecek iyileştirmeler ve düzenlemeler konusunda da konuşarak, “Mezuniyet sonrası mesleki yeterlilik sınavlarının mesleğin icrası için ön koşul olması, yaygın sertifika ve uzmanlık eğitimlerinin verilmesi, ücretlerin teşvik edici olması, çalışma şartlarının iyileştirilmesi, meslek örgütlerinin özlük haklarının temininde takipçi olması ve bütün bunların yasal çerçevesi için politikalar geliştirilmesi gereklidir” ifadesini kullandı.