Kampüs

UKÜ Ev Sahipliğinde “7. Uluslararası Yükseköğretimde Kalite Konferansı” Gerçekleştirildi

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi, Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK), Bilim Eğitim ve Teknoloji Derneği (TASET), The Online Journal of Quality in Higher Education (TOJQIH), Eğitim İletişimi ve Teknolojileri (AECT), Sakarya Üniversitesi ve Governors’ State Üniversitesi iş birliğinde “Uluslararası Yükseköğretimde Kalite Konferansı’na (ICQH 2019)” ev sahipliği yaptı.

CIU News Full Width Default Image

UKÜ Çevik Uraz Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğin açılışında YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Yükseköğretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu (YÖDAK) Başkanı Prof. Dr. Akile Büke, UKÜ Rektörü Prof. Dr. Halil Nadiri ve ICQH 2019 Genel Koordinatörü Prof. Dr. Aytekin İşman konuşmacı olarak yer aldılar.

Prof. Dr. Muzaffer Elmas konuşmasında, Yükseköğretim Kalite Kurulu’nun amaçları ve çalışmaları hakkında bilgi vererek, çalışmaların 1990’lı yıllarda başladığını hatırlattı.

Amaçlarının, Türkiye’de, dünyadaki bütün kalite ajanslarıyla çalışan bir sistem oluşturmak olduğunu kaydeden Elmas, “Ama Türkiye’nin şartlarını da dikkate alan, esnek, basit bir sistem kurmak istiyoruz. Bu sisteme Dünya’nın neresinden akredite olunursa olunsun kolayca erişim sağlanabilmeli” dedi.

Prof. Dr. Elmas, sistem kurmanın çok önemli olduğunu belirterek, “Eğer bir kurumda sistem yoksa bir sorun olur ve sadece o soruna odaklanılır. Böylece dünyadaki yeniliklere yetişilmez” şeklinde konuştu.

Açılışta konuşan Prof. Dr. Akile Büke, YÖDAK’ın çalışmaları hakkında bilgi vererek, “Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte yürüttüğümüz Yükseköğretim Strateji Eylem Planı çalışmaları için de ayrı bir kalite kurulu oluşturmaya çalışıyoruz” dedi.

Hedeflerinin yükseköğretimde kaliteyi etkin bir şekilde sağlamak olduğunu belirten Büke, YÖKAK’ın da kendilerine teknik olarak destek verdiğini ifade etti.

UKÜ Rektörü Prof. Dr. Halil Nadiri ise konuşmasında, Adanın nüfusuyla karşılaştırıldığı zaman gelinen noktanın bir başarı öyküsü olduğuna dikkat çekerek, “Ancak önemli olan bunun sürdürülebilir olarak kılınabilmesidir” dedi.

Genele bakıldığı zaman yükseköğretime olan talebin her geçen yıl giderek arttığını açıklayan Nadiri, “Bu noktada kalite ve tercih edilebilirlik en önemli unsurlar olarak karşımıza çıkmaktadır” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Nadiri, günümüzde daha iyi ve daha nitelikli insan kaynağına ihtiyaç duyulduğunu belirterek, “Burada en önemli nokta, üniversitede yapılan araştırmalar ve bilim üretimidir. Bunlar ekonomik anlamda ülkemize katkı sağlar. Dolayısıyla, üretilen ekonomik katkının artması toplumun daha üst seviyelere çıkmasına da imkan sağlar” dedi.

ICQH 2019 Genel Koordinatörü Prof. Dr. Aytekin İşman ise konuşmasında, konferans hakkında bilgi vererek, konferansın temel amacının yükseköğretim kurumlarına akreditasyon ve kalite konularında güncel gelişmeleri aktarmak olduğunu kaydetti.

Yükseköğretim kurumlarının deneyimlerini birbirleriyle paylaşmaları gerektiğine vurgu yapan İşman, “Yükseköğretimde kalite ve akreditasyon çalışmaları önemli olmaya başladı. Bu gelişmeleri takip etmek gerekir” dedi.