Fen Edebiyat

UKÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik programı yeni döneme hazır

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi bünyesinde yer alan ve özellikle 2019 yılında yaşanan pandemi sonrasında önemi daha da artan Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü 2023-2024 Akademik eğitim-öğretim yılı kayıtlarına başladı.    

Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Zehra Borataş Şensoy, eğitim dili İngilizce olan programın Yüksek Öğretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu (YÖDAK) onayı yanı sıra Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tarafından da onaylı olduğu bilgisini paylaştı. 

Moleküler Biyoloji ve Genetik alanının sürekli gelişen, disiplinler arası bir bilim dalı olduğunu işaret eden Şensoy, “Bu alanda virüsler, mikroorganizmalar, hayvanlar, bitkiler ve insanlardaki DNA ve RNA, metabolitler ve proteinler üzerine araştırmalar yürütülüyor. Bu çalışmalar, kanser gibi hastalıkların ortaya çıkış mekanizmalarının anlaşılması, patojen mikroorganizmaların yarattığı hastalıkların tespiti ve bu hastalıkların tedavisi için değerli çözümler önerir” açıklamasında bulundu. 

Şensoy, programın sadece tıbbi ve temel bilimler için değil, aynı zamanda toplum sağlığı ve sosyal yaşam için de büyük önem taşıdığını kaydetti. 

Bu alanda yapılacak araştırmaların önemine dikkat çeken Şensoy, programda eğitim alacak öğrencilerin fakülte bünyesinde yer alan çağdaş ve üst düzey donanımlı laboratuvarlarda çalışmalarını sürdürme fırsatı yakalayacaklarının altını çizdi. 

Şensoy, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nün multidisipliner bir alan olduğunu vurgulayarak, öğrencileri aynı zamanda Mühendislik, Tıp ve Diş Hekimliği Fakültelerinin akademisyenlerden de eğitim alacaklarını işaret etti.

Bu alandan mezun olacak öğrenciler için istihdam olanaklarının çok geniş olduğunu, hem kamu hem de özel sektörde çok farklı alanlarda çalışma imkânı sağladığını da dile getiren Şensoy, “Biyoteknoloji sektörü, kök hücre, genetik tanı ve tüp bebek merkezleri ile adli tıp kurumları da mezunlarımızın başarıyla görev yaptıkları iş alanları arasında yer alıyor. Ayrıca, ilaç ve gıda endüstrilerinde, araştırma-geliştirme ve kalite kontrol birimlerinde çalışabilirler” şeklinde konuştu.