Genel

UKÜ-SEM’den Yaratıcı Yazarlık Eğitimi Programı

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi –Sürekli Eğitim Merkezinin (UKÜ-SEM) ve Türkçe Öğretmenliği Bölümü’nün işbirliğinde düzenlenen Yaratıcı Yazarlık Eğitimi Programı, Prof. Dr. Gürkan Doğan’ın “Dil, yazı ve yaratıcılık” konulu semineriyle başladı.

09.12.2022-09.01.2023 tarihleri arasında devam edecek program, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gürkan Doğan’ın yanı sıra ülkemiz yazar ve şairlerinden Salamis Ayşegül Şentuğ, Senem Gökel ve Yrd. Doç. Dr. Mihrican Aylanç tarafından yürütülecek, Emrah Öztürk ile Fatih Yalıner de çeşitli uygulamalarla atölyeye konuk olacak.

Programın açılış dersini Prof.Dr. Gürkan Doğan verdi!  
Türkçe Öğretmenliği Bölümü öğrencilerine yönelik hazırlanan programın ilk gününde Doğan; dilin düşünce, iletişim ve yaratım süreçleriyle aldığı üretici dönüşümsel yapısını örnekler üzerinden anlatarak dil yetisinin düşünme ve akıl yürütme becerisiyle ilişkisine açıklık insan dilinin yaratıcılığının eşsizliği ve açık uçluluğunu çeşitli uygulamalarla sezdirdi. 

Kendini ifade etme ve ikna edici olabilmenin dille mümkün olabileceğini vurgulayan Doğan, bunun için ihtiyaç duyulan deneyimsel ve dilsel beslenmeye örneklerle işaret etti. Yazmanın anlamakla bağlantısına da değinen Doğan, anlayarak anlatmanın insanı ulaştırdığı mutluluktan ve mutlu olmak için hayata iliştirilmiş olağanüstülüklerden söz etti. Doğan, öğrencilere Ahmet İnam’ın “Hayatımızdaki İnce Şeylere Dair” kitabından göndermelerle insanın mutsuzluğunun ve kendini bulamamışlığının kaynağını da sorgulattı. İnsanın kendini bulma, kendini yeniden tanımlama arayışının devamlılığını “yaşamak” olarak adlandıran Doğan, dil vasıtasıyla insanın karşılaşma ihtimali olmayan insanlara ulaşabileceğini söyledi. 

Dil, anlaşılmak ihtiyacının ürünüdür!
Yazma sürecinde etkili olan olgunlaşmayı algı boyundaki gerçekliklerle ilişkilendirerek algı becerisinin geliştirilebilirliğini gündelik yaşam pratikleri ve çeşitli eserler üzerinden örneklerle aktaran Doğan, dilin anlaşılmak ihtiyacının, hissetmek ihtiyacının ürünü olduğunun altını çizerek dilin soyut anlam inşa etme sistemine dönüşen yapısı hakkında konuştu.  

Doğan öğrencilere yaşamı deneyimleyerek, düşünce üretimlerini zenginleştirerek, bunun için bir çeşit soyutlama olan edebiyatla ve de sinemayla beslenerek insanı tanıyabileceklerini, dolayısıyla yazmaya giden yolu keşfedebileceklerini belirtti.

Şiir, kelimelerle kelimelerden kurtulma sanatıdır!
Yaratım olan şiirin; “kelimelerle kelimelerden kurtulma sanatı.” olduğunu ifade eden Doğan, insanın anlatma ihtiyacını estetik olarak karşılayan şiiri kurabilmesi için de söyleyecek sözünün bulunmasının önemini örnek şiirlerle açıklayarak öğrencileri yaratıcı yazma sürecine hazırladı. 
Program, ilerleyen haftalarda Salamis Ayşegül Şentuğ’un “Yaratıcılık ve meta kurgu”, Senem Gökel’in “Şiirde yaratıcı imgelem”e odaklanan atölye çalışmalarıyla devam edecek, Mihrican Aylanç’ın Emrah Öztürk ve Fatih Yalıner’le birlikte gerçekleştireceği  “Yaratıcı öyküleme, öyküde karakter yaratma ve denemenin dünyasına yolculuk” konulu atölye uygulamalarıyla tamamlanacak. Program sonunda katılımcılara katılım belgesi verilecek.