UKÜ’de Atık Su Takibi Semineri Gerçekleştirildi
Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi’nde (UKÜ), “Türkiye'de 'Tek Sağlık' Yaklaşımı Kapsamında Atık Su ve Çevresel Sürveyans Çalışmaları”başlıklı seminer düzenlendi. Seminerde, Marmara Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Türkiye Su Enstitüsü (SUEN) nezdinde Türkiye Atık Sulardan Virüs/Patojen Sürveyansı Koordinatörü olarak görev yapan Prof. Dr. Bilge Kocamemi bilgi ve deneyimlerini paylaştı.
UKÜ Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sedef Çakır, seminerin Çevre Mühendisliği programı öğretim üyeleri ve öğrencilerinin yanı sıra Tıp Fakültesi, İnşaat Mühendisliği ve Biyomühendislik bölümlerinden akademisyenlerin ve Lefkoşa Türk Belediyesi ilgili birimlerinin katılımıyla gerçekleştiğini belirterek, etkinliğin halk sağlığı ile atık su izlemesi arasındaki ilişkiyi ve bu konunun önemini gözler önüne serdiğini ifade etti.
Doç. Dr. Çakır, Türkiye’de “Tek Sağlık” yaklaşımıyla sürdürülen bu projenin, üniversitenin öncülüğünde ve dış paydaşların katkısıyla Kuzey Kıbrıs’ta da büyük ve etkili bir projeye dönüşme potansiyeline sahip olduğunu vurguladı. Geliştirilecek projeyle, Kuzey Kıbrıs’ta ortaya çıkabilecek salgın hastalıklar veya halk sağlığını tehdit eden diğer unsurların ekonomik ve bilimsel yöntemlerle izlenebileceğini kaydetti.
Seminerde konuşan Prof. Dr. Kocamemi, “Tek Sağlık” yaklaşımının kökeninin 17. yüzyıla kadar uzandığını, atık su sürveyansının ise 19. yüzyılda polio (çocuk felci) takibiyle gündeme geldiğini söyledi. Bu kavramların özellikle COVID-19 pandemisiyle birlikte daha fazla önem kazandığını ifade eden Kocamemi, “Pandeminin zoonotik bir hastalık olması, her şeyin birbiriyle bağlantılı olduğu gerçeğini bir kez daha gözler önüne serdi” dedi.
Türkiye genelinde 22 pilot ilde 5 yıldır aralıksız süren COVID-19 atık su takibi uygulamalarından örnekler paylaşan Prof. Dr. Kocamemi, atık su izlemenin toplum sağlığına dair önemli veriler sunduğunu ve toplumun yaşam pratiklerinin birer ‘ayak izi’ niteliği taşıdığını belirtti. Bu yöntemin sadece salgınlar değil, doğal afetler ve savaş bölgeleri gibi olağanüstü durumlarda da kullanılabileceğini vurgulayan Kocamemi, Hatay deprem bölgesinde gerçekleştirdikleri pilot uygulamayla bu sistemin etkinliğini ortaya koyduklarını dile getirdi.
Ayrıca Avrupa Birliği başta olmak üzere birçok uluslararası kuruluşla iş birliği içinde çalıştıklarını söyleyen Prof. Dr. Kocamemi, “Tek Sağlık” yaklaşımının hem bireysel hem de toplumsal düzeyde sürdürülebilir yaşamın ve sağlığın korunmasında kilit rol oynadığını ifade etti