Genel

UKÜ’de cinsiyete dayalı şiddet irdelendi

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ), Kadına Karşı Şiddetle Mücadele İçin 16 Günlük Aktivizm Kampanyası kapsamında “Cinsiyete Dayalı Şiddeti Konuşmaya Hazır Olun” başlıklı semineri gerçekleştirdi. 

UKÜ Kadın Güçlendirme Merkezi ile Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Merkezi tarafından cinsiyet eşitliği ve toplumsal güvenlik için kadına yönelik tüm şiddet biçimlerinin önlenmesinin eseslarının konuşulduğu etkinlikte, Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Toplum Çalışmaları Şubesi Kadın Sığınma Evi Şube Sorumlusu Sibel Taçay Demirpençe, Polis Genel Müdürlüğü’ne bağlı Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Şubesi Müfettiş Muavini Osman Ülman ve UKÜ Fen Edebiyat Fakültesi, Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Eliz Volkan konuşmacı olarak yer aldı. 

LTB Kadın Sığınma Evi Şube Sorumlusu Demirpençe etkinlikte yaptığı konuşmada, LTB Kadın Sığınma Evi’nin 2016 yılında faaliyete geçtiği bilgisini paylaşarak, kuruluş amacının şiddet ilişkisi içerisinde bulunan kadınların ve çocukların şiddet ortamından uzaklaşıp, güven içinde ihtiyaç duydukları destek hizmetlerini alabilmelerini sağlamak olduğunu belirtti. 

Çalışma Bakanlığı’nın Alo 183 hattına 7/24 ulaşılabileceğini ve Polis Genel Müdürlüğü’nün Alo 155 numaralı telefon hattından yardım istenebileceğini dile getiren Demirpençe, “Bizlerin LTB olarak, Çalışma Bakanlığı, Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Polis Genel Müdürlüğü ve SOS Çocuk Köyü Derneği arasında imzaladığımız bir protokolümüz var. Bu protokol kapsamında tüm paydaşlar ‘Aile İçi Şiddet Mücadele Koordinasyon Mekanizması’ adı altında birlikte ilerliyoruz” dedi.

Polis Genel Müdürlüğü’ne bağlı Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Şubesi Müfettiş Muavini Ülman da, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Dairesi (TOCED) ile koordineli bir şekilde çalıştıklarını ve 2016 yılından bu yana 7/24 hizmette olduklarını belirtti. Sayıları gün geçtikçe artan bilişim suçlarının özel hayatın gizliliği yasası kapsamında Polis tarafından titizlikle soruşturulduğunu da aktaran Ülman, suç işleyen kişilerin tutuklanarak yargıya havale edildiğini söyledi.  

“ALO 183” ihbar hattına ilçelere göre GSM numaraları eklendiği söyleyen Ülman, ihtiyaç duyanların Lefkoşa 0548 811 3183, Mağusa 0548 811 4183, Girne 0548 811 5183, Güzelyurt 0548 811 6183 ve İskele için 0548 811 7183 numaraları araya ileceklerini kaydetti. 

Yrd. Doç. Dr. Volkan ise konuşmasında, kadına yönelik şiddettin sebeplerini açıklayarak, şiddetin temelinin tarih boyunca devam eden kadın erkek eşitsizliği olduğu ifade etti. Şiddetin farklı türleri bulunduğunu söyleyen Volkan, psikolojik ve duygusal şiddet üzerinde özellikle durarak bunlar ile ilintili olan psikolojik ve psikopatolojik durumları irdeledi.

Covid-19 gibi kriz ya da doğal afet durumlarında kadına yönelik şiddet ve eşitsizliğin daha da arttığını kaydeden Volkan, iklim değişikliğinin ve önümüzdeki dönemlerde karşımıza çıkacak olan kuraklığın kadının toplumdaki yerini ve kadına karşı şiddeti daha da etkileyeceğini dile getirdi.