Fen Edebiyat

UKÜ’de Çocuk istismarı konusu irdelendi

UKÜ’de çocuk istismarına karşı toplumsal farkındalık çağrısı yapıldı
Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ), Fen-Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü tarafından“Dünya Çocuk Hakları Günü” kapsamında “Kuzey Kıbrıs’ta Çocuk İstismarı ile Çalışmak” konulu panel gerçekleştirildi. 

UKÜ Çevik Uraz Merkezi, Konferans Salonu’nda 14 Kasım günü gerçekleşen etkinlikte Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gürkan Doğan, Fakülte Dekanı Prof.Dr. Metin Karadağ, açılış konuşması gerçekleştirirken, panelde; Uzman Psikolog Eşmen Tatlıcalı, Sosyal Hizmet Uzmanı Eda Mertler, Sosyal Hizmet Memuru Akile Tuncelli, Sosyal Hizmet Memuru Deniz Kırmızı, Sosyal Hizmet Memuru Sıla Murat, Uzman Psikolog Zehra Yürür konuşmacı olarak yer aldılar.

“Sosyal bir devlet olarak, çocukların korunması ile ilgili politikaları hayata geçirmek önceliğimiz”
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy konuşmasında, asıl amaçlarının istismara ve ihmale uğramış çocuklara devletin kuruluşları ile psikologlar ve sosyal hizmet uzmanları yardımıyla bir çare üretmek olduğunu belirterek, bakanlığının din, dil, ırk ve cinsiyet ayrımı gözetmeden çocuk haklarının korunması için çalıştığını ve bu kapsamda yıllardır yapılamayan birçok yasayı güncellediklerini kaydetti. 

UKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gürkan Doğan, Kuzey Kıbrıs’ta Çocuk İstismarı ile Çalışmak konusunun herkes için fazlasıyla değerli olduğunu aktararak, fiziksel, duygusal ve cinsel bakımdan istismara uğrayan çocuklar için hangi yollar izlenebileceğini konuşmanın çok önemli olduğunu belirtti. 

Sosyal Hizmet Uzmanı Eda Mertler, sosyal hizmet mesleğinin insanların çözemedikleri sorunlarını çözümlenmesi amacıyla sosyal hizmet çalışanları tarafından gerçekleştirilen profesyonel bir iş olduğunu söyleyerek, sosyal hizmet mesleğinin yaşlılık, yoksulluk, çocuk gibi geniş bir alana sahip olduğunu belirtti.

 
Uzm. Psk. Eşmen Tatlıcalı, çocukla çalışılan her alanda multidipliner bir ortam olması gerektiğini aktararak, psikologların çocuklarla görüşme odasında bir araya gelebildiğini ancak sosyal hizmet uzmanlarının çocuğun evini ziyaret ederek ailenin bulunduğu sosyoekonomik durumu inceledikten sonra raporla bilgi sunulması gerektiğini ifade etti. 

Sosyal Hizmet Memuru Akile Tuncelli, geçmiş yıllarda çocuğun ailenin ekonomik kalkınmasına katkıda bulanabilecek iş gücü olarak görüldüğünü, ilerleyen yaşlarda ise sosyal güvenlik aracı olarak algılandığını belirterek, “Çocuk haklarına kapsamında en temel ilke 18 yaşına kadar her insanın çocuk olarak görülmesidir ve burada çocuğun yüksek yararı düşünülmelidir” dedi. 

“Toplumu topyekün dönüştürmemiz gerekiyor”
Sosyal Hizmet Memuru Deniz Kırmızı ise, istismarın polise yansıması durumunda yaşanan süreç hakkında konuşarak, polis sürecinde özellikle tecavüz gibi cinsel saldırıya maruz kalmış çocuk için bu sürecin travmatik olduğunu söyledi. Bu nedenle polislerin bu yönde eğitim almalarının önemine işaret eden Kırmızı, bu konuda eğitim almayan polislerin yanlış kullanacakları kelimelerin bile çocukların olumsuz yönde etkilenmelerine neden olabileceklerini kaydetti. 

Uzm. Psikolog Zehra Yürür konuşmasında, çocukların duygularını ifade etmek için oyun yolunu tercih ettiğini aktararak, bu nedenle oyun odalarının ve görüşme odalarının psikologlar açısından önemli olduğuna dikkat çekti. Odalardaki oyuncakların anlamlarını aktaran Yürür, aile bakım oyuncaklarının uzman ve çocuğun ilişki kurmasını sağlayan oyuncak olduklarını, korkunç oyuncakların ise çocuğun kendi korkularının üstesinden gelmesi için önemli bir ortam yarattığını söyledi.

Panel sonunda Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gürkan Doğan tarafından konuşmacılara teşekkür belgeleri takdim edildi.