Eczacılık

UKÜ’de Eczacılık Günü kutlandı

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Eczacılık Fakültesi tarafından düzenlenen etkinlikte, 14 Mayıs Eczacılık Günü kutlanırken Hasta Bilgilendirme Yarışması’nda başarılı olanlara da ödülleri verildi.  
Etkinlikte Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Sağlık Bakanı Hakan Dinçyürek, UKÜ Rektörü Prof. Dr. Halil Nadiri, Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Aslan, Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği Başkanı Umut Öksüz ve Türk Amerikan Eczacılar Birliği Başkanı Mehmet Uğur birer konuşma gerçekleştirdiler.  
Cumhurbaşkanı Tatar, geleceğin eczacıları ile bir arada olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “14 Mayıs Eczacılık gününüz kutlu olsun” dedi. UKÜ’de Eczacılık Fakültesi öğrencilerinin çok iyi bir eğitim aldığına inanç belirten Tatar, eczacılık eğitiminin üniversite sonrasında da devam etmesi gerektiğini ve hayat boyu eğitim felsefesinin benimsenmesinin önemli olduğunun kaydetti.  
Etkinlikte konuşan Bakan Dinçyürek de eczacıların insanlığın ilk gününden bu yana var olduklarını anımsatarak, eczacıların sağlık hizmetlerinin olmazsa olmaz parçaları olduklarını söyledi. Bazı platformlarda eczacıların ‘raftan ilaç veren kişiler’ olarak tanımlandıklarını da aktaran Dinçyürek, bu tanımlamanın doğru olmadığını, eczacıların reçetelerin hastaya ulaşmasından önceki son basamak olarak büyük bir sorumluluk taşıdıklarını belirtti.
Rektör Nadiri ise konuşmasında sağlık hizmetlerinin en önemli kariyer alanlarından olduğunu kaydederek, üniversite olarak sağlık eğitimi alanında yaptıkları yatırımlar nedeniyle UKÜ’nün bölgenin önemli sağlık eğitimi merkezlerinden olduğunu söyledi. Eczacılık Fakültesi’nin M.Pharm ve Pharm.D programlarının Almanya'nın dolayısı ile Avrupa’nın en prestijli akreditasyon kuruluşlarından akredite edildiğini de anımsatan Nadiri, “Programlarımız Kıbrıs'ta Eczacılık alanında AHPGS tarafından akreditasyon alan ilk programlardır” dedi.
Dekan Aslan da eczacılığın öneminin tüm dünyada giderek arttığını belirterek, “İlaçlar, hastalıkların tedavisinde temel bir araç olmanın yanı sıra önleyici sağlık hizmetlerinde de kritik bir rol oynamaktadır” dedi. Eczacıların ilaçların etkin ve güvenli bir şekilde kullanılmasını sağladıklarını da anımsatan Aslan, “Bu nedenle eczacılar toplum sağlığını korumada önemli bir görev üstleniyorlar” şeklinde konuştu.
Birlik Başkanı Öksüz ise eczacıların sadece ilaç veren kişiler olmadıklarını belirterek, “Eczacılar, ilaç tedavisine ait problemleri tespit eder ve çözer. İlaç israfını önleyerek halkımıza doğru ilaç kullanımını sağlar. Hasta ve hasta yakınlarına ilaç danışmanlığı yapar, hasta takibi yapar. Meslek hizmetinde en uygun koşullarda hastaya çözüm sunmak için durumu analiz eder, sentez yapar ve karar verir” bilgisini paylaştı.
Davetli konuşmacı olarak söz alan Prof. Dr. Uğur ise konuşmasında, kişiye özel besin desteklerinin önemi ve üretiminden bahsederek, Amerika'daki eczacılık imkanları ve staj olanakları hakkında bilgilendirmelerde bulundu.  
Etkinlik sonunda yarışmada 1’inci gelen, Meriem Safraoui, 2’inci gelen Kiarash Solouki ve 3’üncü gelen Yusuf Lasisi’ye ödülleri takdim edildi.