Genel

UKÜ’den toplumsal cinsiyet konulu yeni bir yayın daha yayınlandı

Kadın Odağında Toplumsal Cinsiyet-Disiplinlerarası Yaklaşımlar adlı kitap yayınlandı

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ), araştırma ve topluma hizmet çalışmalarının yanı sıra yerel ve evrensel sorunlar hakkında bilimsel yayın etkinliklerini sürdürmeye devam ediyor.

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Kadın ve Toplumsal Cinsiyet Araştırmaları Merkezi (UKAMER) tarafından Kadın Odağında Toplumsal Cinsiyet-Disiplinlerarası Yaklaşımlar konulu kitap yayınlandı.

UKAMER Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mihrican Aylanç bu çalışma ile kadınların sorunlarını toplumsal cinsiyet perspektifinden disiplinlerarası yaklaşımla değerlendirmeyi ve yaşadıkları sorunlara bilimsel araştırma bulgularıyla çözüm üretmeyi amaçladıklarını dile getirdi.

Kitabın içeriği hakkında da konuşan Aylanç, “Göç, kültür, kimlik, medya, ekonomi, edebiyat, sanat ve siyaset gibi farklı bilim dallarındaki bilimsel araştırma sonuçlarını bir araya getiren kaynak bir eser bırakmayı diledik” ifadesini kullandı.

Yrd. Doç. Dr. Aylanç, kitapta Türkiye’den 14, KKTC’den ise 12 akademisyenin bölüm yazarlığı yaptığını belirterek, kitabın kapak görselinin ise ülkenin önemli kadın ressamlarından Nilgün Güney tarafından hazırlandığı bilgisini paylaştı.

Söz konusu kitapla kadınların insan haklarını ve toplumsal cinsiyet rollerini sorgulamakla kalmayıp geçmişten günümüze devam edegelen ve yenileri eklenen sorunları irdelediklerine dikkat çeken Aylanç, “Kitapta yer alan derleme ve araştırmalar ile kadının toplumdaki statüsünün iyileştirilmesi yönünde atılmasını umut ettiğimiz adımlara destek olacağımız düşüncesindeyiz” dedi.

Aylanç, çalışmada kadının üstün değerlerini ve gücünü sergileyen, mücadeleciliğine ve yaratıcılığına işaret eden araştırmalara da yer verdiklerini söyleyerek, “Kitabın tüm kadınlara manevi güç vermesini ümit ediyoruz” şeklinde konuştu.    

Eserde; Kıbrıs’ta basına yön veren güçlü kadın önderlerin faaliyetleri, pandeminin kadınların iş yaşamına olumsuz etkileri ve bunlarla başa çıkma yolları, Kıbrıs Türk edebiyatında kadının kültür aktarımındaki rollerinin yeniden sorgulanması ve Kıbrıs Türk ağzındaki kalıp sözler örneğinde ataerkinin eşitsiz cinsiyetçi söyleminde değişmesi gereken dilsel unsurlar gibi çalışmalar yer alıyor.

Bunların yanı sıra evrensel olarak göçlerin kadınların yaşamına etkileri, kadınların çevrimiçi danışmanlıkla ilgili kaygıları, medyada sesini duyuramaması gibi güncel ve doğrudan toplumla ilgili sorunlar da irdeleniyor.