Mühendislik

Yapay zeka bazı mesleklerin yok olmasına neden olacak

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erbuğ Çelebi yapay zekâ uygulamalarının önümüzdeki yıllarda hem iş dünyasında hem de günlük hayatımızda daha da belirgin hale geleceğini aktararak, “Yapay zekânın iş dünyasında daha çok kullanılması ile üretim maliyetleri düşecek ve daha kaliteli ürün ile hizmetler sunulabilecek” ifadesini kullandı.

Yapay zekâ uygulamaları ile meyve/sebze hasadı, sesli asistan, temizlik, özel güvenlik ve üretim gibi konuların robotlar aracılığı ile yapılabileceğine dikkat çeken Çelebi, “Araçlar kendi kendine sürücüsüz bir şekilde trafikte kullanılabilecek, sağlık sektöründe hastanın radyoloji görüntüleri ve diğer verileri kullanılarak teşhise destek olacak ya da teşhis koyacak bilgiler sağlanabilecek” dedi. 

Çelebi, yapay zekânın bu şekilde gelişmesi ile birçok iş alanının ortadan kalkabileceği uyarısında da bulunarak, “Öte yandan yeni iş alanlarının oluşması da söz konusu olacak” şeklinde konuştu.

Yeni dönemde yapay zekayı kullanmanın kaçınılmaz olacağını işaret eden Çelebi, “Yapay zekayı kullanamayanlar, iş ve günlük hayatında bilgisayar kullanmayanlar veya tarım sektöründe traktörü kullanmayanlar ile aynı durumda değerlendirilecek” ifadesini kullandı.

Çelebi, yapay zekânın temelde, kendisine verilen bilgiler ışığında “benzer olay desenlerinden, benzer sonuçlar çıkar” prensibi ile eğitildiğini ve bu nedenle kendisine verilen probleme göre uygun cevabı sağladığını söyleyerek, “Sadece Üretken Yapay Zeka (ÜYZ) sistemleri, eğitildikleri büyük veriler ile yeni ve orijinal içerikler üretme yeteneğine sahiptirler. ÜYZ, aslında hiç var olmayan bir metin, ses, resim ve hatta video oluşturabilir, bir bilgisayar programı yazabilir” açıklamasında bulundu.

Bu yöntemle kişinin tarzına göre beste yapılabileceğini ya da bir kıyafet tasarlanabileceğini dile getiren Çelebi, “Dolayısıyla bu sayede sanat alanında yenilikler yaratılabilir. Tıp ve bilimsel alanlarda da gerçekte hiç olmayan ilaç keşfi yapılabilir olacak” şeklinde konuştu.

Çelebi, yapay zekâ konusunda dikkat edilmesi gerekenler olduğunu da söyleyerek, “Özellikle ÜYZ ile aslında gerçekte olmayan kötü amaçlı ses, resim ve görüntü içerikleri oluşturulabilir, insanlar yanlış yönlendirilebilir ve hatta bir ülkenin kaderini belirleyecek seçim sonuçlarını etkileyecek şeyler yapılabilir” bilgisini paylaştı.

Bu nedenle özellikle ÜYZ sonuçlarının tehlikeli ve sınırsız olabileceğinin altını çizen Çelebi, gelişmiş birçok ülkenin bu konuda yasalar yapmaya başladıklarını da belirtti.