Fen Edebiyat

Yazmak yaşamı dönüştürme sanatıdır

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ), Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gürkan Gümüşatam, 1 Kasım Dünya Yazarlar Günü kapsamında konuşarak yazmanın bireyin kendini ifade etme ve gerçekleştirmesinde en etkili yollarından biri olduğunu kaydetti. 

Edebî alanında yazmak, ürünler vermek için sanat yeteneği yanında farklı bilgi ve becerilere; ana dil bilincine ve etkili bir anlatıma sahip olmak gerektiğine de dikkat çeken Gümüşatam, bu karmaşık süreçte, ön hazırlık ve zihinsel becerilerin de kullanılması gerektiğine işaret etti. 

Doç. Dr. Gümüşatam yazarlık sanatı ve yaratıcı yazma süreçlerinin desteklenmesinin önemine vurgu yaparak, bu süreçte özellikle güzel ve etkili yazmak için belli bir süreç ve eğitimin gerekli olduğunu aktardı. 

Yazmanın yaşamı dönüştürme sanatı olduğunu da aktaran Gümüşatam, iyi bir yazar olmadan önce iyi bir okur olunmalı, böylece yaşama sanatını tanıyan yazarın hayata yeni anlamlar katarken okurun yaşamına dokunabileceğini sözlerine ekledi.

Gümüşatam, zaman, mekân ve diğer sınırları aşabilmenin doğuştan gelen bir yetenek ve yazarın çevresine karşı duyarlılığıyla gelişecek, ömür boyu devam edecek bir süreç olduğunu belirterek, kültürün evrenselleşmesinde yazarın öneminin ortaya çıktığını dile getirdi.   

Üretmenin en estetik yollarından birini gerçekleştiren yazarların aynı zamanda en seçkin mesleklerden biri olduğunu söyleyen Gümüşatam, “Yazarın iç dünyası tüm tezat duyguları bir araya getirebildiği gibi acıyı, öfkeyi, hasreti de estetik bir bedene dönüştürür” dedi. 

Yazarın sürekli kendini geliştirdiğini ve olgunlaştırdığını belirten Gümüşatam, “Türk Edebiyatında yetişen yazarların Türk yazınına büyük katkıları bulunmaktadır. Türk edebiyatının başlangıcından günümüze kadar birçok büyük yazar yetiştirmiş olmasının Türk milletinin en büyük gurur kaynaklarından biridir” şeklinde konuştu.