Etkili ve doğru politika ile kararların alınmasında istatistiğin önemi
Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Demet Beton Kalmaz, güvenilir istatistiklerin kalkınma hedeflerine ulaşmada kaydedilen ilerlemeyi ölçmek için gerekli olduğunu belirterek, istatistiğin kalkınma ve ilerleme için gerekli etkin politika ile programların oluşturulabilmesi adına temel bilgi sağladığını kaydetti.
İstatistiğin hayatın her alanına yayılmış bir bilim olduğunu aktaran Kalmaz, “Neredeyse her alanda istatistik kullanılıyor. İstatistik, doğru ve sistemli bir şekilde veri toplama, toplanan verilerden bilgi çıkarmaktır” dedi.
Doç. Dr. Kalmaz, istatistiğin belirsizlikleri anlamlı hale dönüştürerek birçok bilginin kullanılmasını sağladığını da söyleyerek, “İstatistik sayesinde elde edilen veriler birçok sorunun çözümü için doğru politikaların geliştirilmesini sağlar” şeklinde konuştu.
İstatistiğin özellikle hükümetlerin ilerleme adına oluşturdukları politikalarını geliştirmelerine ve aynı zamanda uyguladıkları politikaların sonuçlarının şeffaf ve hesap verebilir olmalarına yardımcı olduğunu da belirterek, istatistiki bilginin oluşturulan politikaların iyi ölçülmesi, izlenmesi ve yönetilmesi için kilit bir unsur olduğunu söyledi.
Kalmaz, sadece kalkınmış ülkelerin değil, kalkınmakta olan ülkelerin de istatistik verilerinin toplandığı ulusal bir istatistik sistemi bulunduğunu işaret ederek, “Düzenli ve güvenilir veriler sağlayan etkili bir ulusal istatistik sistemi iyi yönetişimin önemli bir göstergesidir” dedi.
Ülkede de ulusal istatistik kurumu olarak KKTC İstatistik Kurumu bulunduğunu anımsatan Kalmaz, söz konusu kurumun üretmiş olduğu veriler ile birçok alanda plan ve programların hayata geçirilmesinin sağlandığını aktardı.
Kalmaz, son dönemde gelişen teknoloji ile birlikte verilerin dijital ortamlarda depolandığına dikkat çekerek, bu yaklaşımın hem dünyada hem de ülkemizde herhangi bir alanda yapılan çalışmaların hızlanmasına ve araştırmaların artmasına neden olduğunu kaydetti.