Güzel Sanatlar

Sanat, Dijital Dünya ile Paralel İlerliyor

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Vüsal Bağırov sanatın evren ve insanın var oluşu ile başladığını belirterek, günümüz toplumunda sanatçının geçirmiş olduğu aşamalar ile sanata yüklenen rollerin süreç içerisinde çağın gerektirdiklerine göre değişiklik gösterdiğini kaydetti.

Sanat olmadan insanların estetik yanlarının eksik kaldığını anımsatan Bağırov, “Kişilerin yaşadıkları duygu yoğunluklarını resim yaparak ya da enstrüman çalarak çevreye yansıttıklarını aktardı.

Prof. Dr. Bağırov, kendi duygularını yansıtma açısından sanatın yeni nesil üzerinde de önemli etkileri bulunduğuna dikkat çekerek, “Sanat sayesinde çocuklarımız hayata ve geleceğe olumlu bir şekilde bakabiliyorlar. Bunları göz önünde bulunduracak olursak 15 Nisan Dünya Sanat Günü büyük önem taşıyor” dedi.

1948 yılında 19 ülkeden 48 derneğin girişimleri ile Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) bünyesinde bir oluşum gerçekleştirildiğini söyleyen Bağırov, öncelikle 1954 yılında 18 üye ve 22 gözlemci ülkenin katılımı ile Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği’nin (AIAP) kurulduğunu hatırlattı.

“Dünya Sanat Günü ile Gelecek Nesillere Sanat ve Sanatçıların Değerini Gösterebilmek Açısından Büyük Önem Taşıyor”
Derneğin kuruluş aşamasında Bedri Baykam’ın da yer aldığını aktararak, 1990 yılında derneğe üye olunduğunu daha sonraki yıllarda Bedri Baykam’ın Derneğin Başkanlığına seçildiğine de dikkat çeken Bağırov, “Bedri Baykam 2011 yılında katıldığı AIAP Genel Kurulunda Leonardo da Vinci’nin doğum günü olan 15 Nisan’ı ‘Dünya Sanat Günü’ olarak kutlamayı önerdi ve bu önerisi kabul edildi. Türkiye’de ise ilk olarak 2012 yılında kutlanmaya başlandı” ifadesini kullandı.  

Prof. Dr. Bağırov, 15 Nisan Dünya Sanat Günü 2020’den itibaren tüm dünyada resmi olarak kutlanmaya başlandığını da kaydederek, söz konusu günün gelecek nesillere sanat ve sanatçıların değerini gösterebilmek açısından büyük önem taşıdığını söyledi.