Tarım Bilimleri

Seracıların gece donlarına karşı gerekli önlemleri almaları girdi maliyetlerini artırıyor

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Baktır, içinde bulunduğumuz Ocak ayının en soğuk günlerini yaşadığımızı belirterek, böylesi soğuk günlerde çiftçilerin, seracılık olarak adlandırılan örtüaltı yetiştiriciliğinde özellikle geceleri çok dikkatli olmaları gerektiğini ifade etti. 

Kıbrıs’taki seraların neredeyse hiçbirinde ısıtma düzeneği bulunmadığını dile getiren Baktır, “Isıtmasız seralarda gece soğukları uzun süre  -3 °C’nin altına düşerse don zararları kendini gösterir. Bitkilerin büyük bir kısmı üretim dışı kalır” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Baktır, serada üretilen tür ve çeşitlerin soğuklara karşı dirençlerinin farklı olduğunu işaret ederek, “Her ne olursa olsun, bugünlerde seracıların gerekli önlemleri almalarında büyük yarar var” dedi.

Özellikle gece saat 12.00’den sonra havaların oldukça soğuk seyrettiğini söyleyen Baktır, bu nedenle üreticilerin ürünlerini dondan korumaları gerektiğini dile getirdi.

Baktır, soğuk havalarda seracılıkta iki amaçla ısıtma yapıldığına da dikkat çekerek, “Birincisi bitkileri dondan korumak ve ikincisi ise kaliteli - yüksek verim almak içindir” bilgisini paylaştı.

İkinci tür ısıtma için sera içi gece sıcaklığının 16 °C’nin altına düşmemesi gerektiğinin altını çizen Baktır, mevcut koşullar altında bu tür ısıtmaların giderlerinin de oldukça yüksek olduğunu ve tüm girdilerin %50’den fazlasını oluşturduğunu kaydetti.

Baktır, bitkileri dondan koruma amaçlı gerçekleştirilen ısıtma konusunda da konuşarak, bu tür ısıtmanın sera içerisine kurulan basit sobalarla gerçekleştirildiğini aktardı.

Don olayı başlamadan önce ısıtma hazırlıklarının yapılması gerektiğini anımsatan Baktır, “Seralarda erken uyarı sisteminin bulunması da önemlidir. Sistem uyarı verir vermez ısıtmaya geçilmelidir” dedi.

Baktır, son olarak seraların konstrüksiyonları ve kullanılan örtü malzemelerinin de kaliteli olması gerektiğinin altını çizerek, “Başlangıçta sera maliyeti yüksek olabilir, fakat çok iyi bir sera iki üç yıl içinde maliyetini çıkarır. Her işte olduğu gibi seracılıkta da en iyisini yapmak ve piyasayı da dikkate alarak en uygun bitkiyi yetiştirmek esastır” ifadesini kullandı.